Alla medlemmar som har fyllt 16 år på valdagen får rösta till kyrkans tre nivåer.
Kyrkofullmäktige beslutar om den lokala församlingens verksamhet. Budgeten som avgör vilka aktiviteter församlingen kan satsa på, vem som ska stå för kostnaden när gravstenar ska stabiliseras, vilken hjälp människor som har det svårt ska kunna få. Stiftsfullmäktige i landets 13 stift tar beslut som gäller stiften. Stiftens uppgift är att stötta församlingarna. I Luleå stift som består av Norrbotten och Västerbotten är det 51 ordinarie ledamöter samt ersättare som ska väljas till stiftsfullmäktige.
Kyrkomötet kan liknas vid ”kyrkans riksdag” och består av 251 ledamöter. Kyrkomötet beslutar om frågor som ska gälla för Svenska kyrkan i hela Sverige. Till exempel vilka psalmer som ska finnas med i psalmboken, bibelöversättningar och gudstjänstordningar. Som mest tre kryss får man sätta framför de kandidater som man har störst förtroende för och vill personrösta på. 610 nomineringsgrupper ställer upp i årets kyrkoval. Både politiska och opolitiska. Alla kallas nomineringsgrupper. De kan ha namn som Kyrkans framtid, Himmel och jord, Kyrkans väl.
Levande kyrka i Piteå församling är en av nomineringsgrupperna som ställer upp i höstens kyrkoval.
På dess lista finns 20 namn att välja bland. Sju av dessa är 50 år eller yngre vilket ger möjlighet till generationsväxling i de beslutande organen. Levande kyrka vill verka för en levande kyrka nära människor. En kyrka som erbjuder gemenskap, värme och ett andligt hem för alla åldrar med gudstjänster att längta till. En kyrka som prioriterar barn och unga, diakonin samt arbetet med utsatta grupper. Samt sjukhuskyrkan, sången och musiken med alla körer samt orgelundervisning. Kyrkogårdarna ska fortsatt skötas väl, miljön värnas och kyrkstugeseden bevaras och utvecklas.