Minnesvärt möte med legenden Harry Brandelius

Under mina drygt 30 år som lokalreporter i inlandet har jag haft förmånen att intervjua flera välkända personligheter. Kvinnor och män som blivit rikskända inom vitt skilda områden och som i en del fall efter sin bortgång blivit närmast legendförklarade av eftervärlden.

Harry Brandelius tillsammans med ackompanjerande dragspelaren Lars-Erik Thorbjörn när den folkkäre sångaren gästade Arvidsjaur i december 1989.

Harry Brandelius tillsammans med ackompanjerande dragspelaren Lars-Erik Thorbjörn när den folkkäre sångaren gästade Arvidsjaur i december 1989.

Foto: Nils Widman

Familj2021-07-19 14:08

En av dessa är sångaren Harry Brandelius. Ett möte som trots att många år gått finns väl bevarad i min minnesbank. Den legendariske schlager- och vissångaren Harry Brandelius hade jag förmånen att intervjua i samband med det besök han gjorde i Arvidsjaur strax före jul år1989.

Ett faktum som slagit mig är att stora personligheter, kända såväl som okända, och oavsett vad de varit verksamma inom för område, oftast är mycket sympatiska i sin privata framtoning. Så även Brandelius som i långt över ett halvt sekel turnerade och även på grammofonskiva sjöng in en lång rad odödliga visor och schlagers.

Harry Brandelius debuterade på scenen 1930 och som radio- och grammofonsångare ett par år senare. Han slog igenom på allvar 1938 med sången ”Han hade seglat för om masten” och gjorde genom åren också stor succé med andra för de äldre generationen odödliga sånger som ”Med en enkel tulipan”, ”Gamla nordsjön”, ”En sjöman älskar havets våg” Ungmön på Kärringön” och ett flertal andra för äldre välkända slagnummer.

Under mera än ett halvt sekel turnerade Brandelius land och rike runt och sjöng sina sånger och han skulle till slut bli så populär att han före sin död till och med fick uppleva äran att koras till 1900-talets störste schlagerartist i Sverige.

Brandelius hade förutom sin popularitet på hemmaplan dessutom också mängder av hängivna lyssnare i andra länder. Bland annat i Norge och bland utvandrade skandinaver i USA dit han även reste och gjorde flera turneér.

När undertecknad träffade Harry Brandelius i december 1989 hade han hunnit bli 79 år. Han gjorde då en kortare Norrbottensturné ackompanjerad av dragspelaren Lars-Erik Thorbjörn. Duon besökte då bland annat Ringelsta servicehus i Arvidsjaur där man underhöll hänförda boende med odödliga slagnummer.

Innan framträdandet träffade jag denne legend för att göra den intervju som jag trots att många år har gått fortfarande har i klart minne.

Brandelius var på gott humör och började med att försäkra att han aldrig blivit less på att turnera och framföra de välkända låtar som hans publik alltid ville höra honom sjunga.

– Jag känner alltid stor glädje inombords när jag märker att publiken gillar mig och mina sånger, klargjorde han och fastslog att han i alla år gillat turnélivet.

Året innan vårt möte, 1988, hade en uppmärksammad musikvideo gjorts med den då 78-årige Brandelius sjungande Nordsjön i en moderniserad version. En inspelning han gillade och såg som en stor utmaning:

– Videon fick till min glädje stort genomslag även bland yngre personer och visades bland annat i flera tv-sammanhang. Att vid min ålder få göra en sådan inspelning var uppfriskande och häftigt, tyckte den folkkäre artisten.

Efter hand blev vårt samtal djupare och plötsligt berättade han öppenhjärtligt att de senaste året inte varit helt lätt för honom.

– Allt började med att min kära hustru Eva dog i januari 1987. Sorgen efter henne är fortfarande mycket stor och smärtsam, klargjorde han sorgset och fortsatte:

– Man säger ju att tiden läker alla sår men så fasen heller det stämmer. Jag saknar henne alltmer för varje dag som tiden går, erkände han med allvarligt tonläge.

Brandelius berättade vidare att han efter hustruns död i hopp om att skingra tankarna började ta på sig allt fler uppdrag och att han i november 1987 åkte på en ny ”smäll”. Då i form i form av den stroke som drabbade honom.

– Läkarna gav domen att min sångkarriär troligen skulle vara över men de kände inte till min stora tjurskallighet, log han.

Innan vi skildes fastslog han dock att hans liv i huvudsak varit positivt och att han såg tillbaka på sin långa och framgångsrika karriär med glädje och stolthet.

Den folkkäre Harry Brandelius lämnade jordelivet i september 2004 vid 84 års ålder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!