Möte med utskälld författarinna

”Föraktad av finkulturen men beundrad av folket”. ”Nationalhäxan som blivit fin”.
Det var två av flertalet kryptiska omdömen som folkkära författarinnan Kerstin Thorvall fick stå ut med under delar av sin mångåriga författarkarriär. Denna färgstarka kvinna fick undertecknad en pratstund med i samband med hennes besök i Arvidsjaur för nu drygt 25 år sedan.

Kerstin Thorvall var en folkkär och populär författarinna som delvis under sin karriär var sågad och föraktad av finkulturen.

Kerstin Thorvall var en folkkär och populär författarinna som delvis under sin karriär var sågad och föraktad av finkulturen.

Foto: Nils Widman

Familj2022-04-07 13:00

Kerstin Hilma Margareta Thorvall, som föddes 1925 i Eskilstuna, var en mångsidig skapande kvinna som förutom sitt författarskap också under sitt 84-åriga liv hann med att vara utbildad småskollärarinna, verksam som frilansande modetecknerska, illustratör, krönikör, journalist, stridbar debattör samt som uppskattad kåsör i både vecko- och dagspress.

Thorvall debuterade som skönlitterär författare vid 34-års ålder 1959 med ungdomsboken ”Boken till dig”. Som äldre blev hon en allt mer uppmärksammad författare. Inte minst genom sina öppenhjärtliga skildringar av kvinnlig sexualitet och frigörelse. Framför allt då i den självbiografiskt baserade skapelse ”Det mest förbjudna” som låg på bokdiskarna i mitten av 1970-talet. Boken orsakade viss moralpanik och fick kritik av vissa recensenter som inte ansåg det vara passande att en medelålders kvinna levde ut sina sexuella lustar på det sätt som skildrades i boken.

När denna mångsidiga, och ödmjuka, kvinna gästade ett författarcafé i Arvidsjaur en januarikväll 1996 fick undertecknad tillfälle att träffa och intervjua henne om författarkarriären. Hon erkände utan omsvep att hon blev utskälld och i vissa kretsar närmast förföljd i samband med att hennes bok ”Det mest förbjudna” utgavs i mitten av 1970-talet.

– Minns att det blev ett himla liv och speciellt männen tycktes inte förstå när jag påstod att medelålders kvinnor också har ett stort sexbehov, menade hon och drog paralleller med Ulf Lundells välkända roman ”Jack” som kom ut ungefär samtidigt. En roman som Thorvall menade hade liknande handling med den skillnaden att Lundells bok handlade om en ung man.

– Men när jag som 51-årig kvinna skrev om samma sexualitet, ja då blev det enligt recensenterna både pinsamt och skamligt och jag blev totalt sågad och nerskriven, mindes hon och berättade att boken om den medelålders kärlekskranka damen trots all kritik blev en riktig storsäljare.

Legendariska författarinnan Kerstin Thorvall skrev en bit över 50-talet böcker under sin karriär. Två år före sitt besök i Arvidsjaur 1996 fick hon Moa Martinsson-priset för sin skapelse ”När man skjuter arbetare”. En roman med delvis självupplevt handling från den egna tuffa uppväxten på 1930-talet.

– Den skapelsen blev dock godkänd fullt ut av recensenterna och man kan faktiskt säga att just den boken gjorde att jag blev upprättad och ”fin” över en natt, fastslog hon med ett stort leende.

Avslutningsvis kan tilläggas att i Thorvalls sista bok, som kom år 2003, så skärskådade hon med kritiska ögon åldringsvården och synen på de äldre i 2000-talets Sverige.

Författarinnan Kerstin Thorvall lämnade jordelivet 2010 vid 84 års ålder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!