Det är en sjukdom som drabbar många genom inandning av skadliga ämnen, smog, rökning 80 %, yrkesexponering såsom stendamm, rök, ångor, svetsning, eldning av biobränslen samt genetiska faktorer. Det var två stycken fysioteraputer Ronja Biberg-Hansen och Liza Hallmin som hade blivit inbjudna för att berätta om små rörelser som man kan göra hemma utan redskap för att förbättra styrkan i kroppen.
Du kan till exempel när du sitter på en stol resa dig upp och sätta dig ner ett antal gånger för att stärka benen samt en hel del övriga små övningar. Har man fått kol så ska man inte bara sitta still utan man ska försöka att röra sig så mycket som det går.
Ronja Biberg-Hansen och Liza Hallmin berättade om hur viktigt att röra på sig när man har kol.
Efter den informationen så bjöds det på kaffe/te och lite fikabröd. Några dagar senare så var det digital föreläsning av Eva Sunna som är kolsjuksköterska på lungkliniken på Umeå Norrlands Universitetssjukhus och då höll vi till i biosalongen på Medan.
Hon berättade att på 30 och 40-talet så delades det ut gratis cigaretter till läkare och att vissa märken var mindre irriterande. 1952 så gjorde Ronald Reagan reklam för cigaretter, men man visste nog inte så mycket om biverkningar då. På 60-talet så rökte hälften av alla män, kvinnor rökte mest på 70-talet. Under 80-talet hade antalet rökare i Sverige gått ner till 30 % och idag så är det bara 6 % av befolkningen som röker.
Förr skulle man undvika att göra saker som gjorde att man blev andfådd. Man kan inte vara aktiv om man har kol sades det och var det lönt att sluta röka om man hade kol undrade man. I Sverige är det nu fler kvinnor än män som röker, år 2015 så var det 1580 kvinnor som dog av kol och 1256 män, medan det dog 1523 kvinnor av bröstcancer, så det dog fler kvinnor av kol än av bröstcancer.
Många har kol utan att veta om det, diagnos ställs genom spirometri. Ungefär 50 % av alla som röker kommer att få kol. Det påpekades också att det är viktigt att äta rätt kost.