Minnesord: Per-Arne Nyman

Per-Arne Nyman.

Per-Arne Nyman.

Foto: Privat

Familj2021-04-22 09:11

Per-Arne Nyman

Vår pappa Per-Arne Nyman, Öjebyn, har den 18 april stilla somnat in vid en ålder av 87 år. Pappa var yngst av fyra bröder och växte upp på Innanbäcken utanför Kalix i en familj med mycket värme och kärlek.

Fotboll, bandy och slöjd var pappas största intressen under uppväxten. Det stora intresset för slöjd tog honom till en sommarkurs på Viggbyholm under ledning av Carl Malmsten. Därefter utbildade sig pappa till slöjdlärare. Ett yrke som han sedan utövade i hela sitt arbetsliv. På skolan i Öjebyn jobbade pappa som slöjdlärare från 1962 – ända fram till pensionen. Att pappa var en omtyckt lärare finns det många som vittnar om. Pappas värme, mjukhet, snällhet och omtanke har ”träffat” många Öjebybarn under deras skolgång. Vi i familjen har ofta bevittnat när elever, före detta elever och elevers föräldrar kommit fram till pappa och givit sig till känna och av olika anledningar sökt kontakt. Alltid till pappas stora glädje. Pappa älskade sitt arbete och han älskade att arbeta. 

Sitt livs kärlek, Kerstin, träffade pappa i Kalix. De gifte sig 1959 och bildade familj. Via en kortare avstickare till Norrfors i Västerbotten där äldsta sonen Per-Erik föddes landade de sedan i Öjebyn där yngsta sonen Olov föddes. Öjebyn förblev boplatsen livet ut. Alla somrar tillbringades vid sommarstället i Rönnberget, en skön plats vackert beläget vid Piteälven. Sommarstället var till stor glädje i alla år även för oss söner och våra familjer.

Utmärkande för livet och tillvaron i vår familj har varit trygghet, harmoni, kärlek, jämlikhet och ett vänligt tonläge. I vår familj har aldrig ett ont ord sagts till varandra. Mamma och pappa har hållit ihop och hållit varandra kära i alla år.

Vår pappa var en kreativ urkraft med förmågan att få saker att hända och att slutföra det han föresatte sig. En man som åstadkom väldigt mycket. Både i det stora och det lilla. Pappa hade ett driv och ett engagemang av sällan skådat slag. Det kunde gälla allt från privat slöjdande och skapande till det enorma engagemanget i ideella föreningar som ofta resulterade i stora och bestående projekt. Man vågar nog påstå att pappa har gjort tillvaron lite trevligare för många i Öjebyn och Piteå. 

Att pappa valde att verka i ideella föreningar var helt naturligt med tanke på hans orubbliga tro på solidaritet, rättvisa och att åstadkomma något utan ekonomiska vinstsyften. 

Inom idrottsrörelsen var pappa bland annat engagerad i Kalix-Triangelns IF, Öjeby IF och Piteå IF. Under sin tid som ordförande för Piteå IF Friidrott var pappa primus motor i stora friidrottsarrangemang i Piteå under 1980-talet som till exempel Stora SM och Midnattssolslandskampen. 

De flesta minns nog ändå pappa som en stor eldsjäl inom kultur och friluftsliv. Inte minst för arbetet på Karlberg utanför Öjebyn, patron Hedqvists gamla domäner. Pappa upptäckte potentialen i området och vilken fin plats det kunde bli för friluftsliv och rekreation. Genom föreningen Karlberg där pappa var ordförande möjliggjordes detta. Först skapades ett rekreationsområde med vandringsleder och grillplatser. Sedan föddes drömmen om en friluftsteater på denna fina plats. Med en vilja av stål och ett oräkneligt antal arbetstimmar förverkligades denna underbara och galna dröm. Karlbergsteatern hade urpremiär sommaren 1995. Det blev stor succé och utsålda läktare sommar efter sommar med publiktillströmning från stora delar av Norrbotten. 1995 utsågs pappa till Årets Pitebo för sina insatser med Karlbergsteatern.

En annan pärla i Öjebyn som upptog stor del av pappas intresse och engagemang var bildandet av Solanderföreningen 1998 och skapandet av Solanderparken i den gamla kyrkstaden. Tillsammans med likasinnade eldsjälar lyckades de åstadkomma en innehållsrik plats som är både vacker och bestående och som i dag lockar besökare från alla möjliga håll.

I alla lägen var pappa stolt över Öjebyn och att vara en öjebyare. När man rör sig i och kring Öjebyn inser man att pappa lämnar många bestående avtryck efter sig. Karlbergsteatern och Solanderparken har nämnts. Skyltarna ”Öjebyn – Piteå gamla stad” som finns på alla infarterna till Öjebyn är också exempel på pappas verk.

Förutom den vidunderliga kreativiteten var lekfullheten också ett starkt närvarande drag hos pappa. Något som inte minst barnbarnen fått den stora glädjen att ta del av i en innerlig och glädjesprudlande relation till sin farfar.

Det är med oändligt stor sorg som vi tillsammans med mamma och våra familjer nu tar farväl av pappa. En stor människa som har berört många har nu lagt sig ner för att vila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!