Minnesord: Kurt Nordberg

Kurt Nordberg.

Kurt Nordberg.

Foto: Privat

Familj2021-01-11 13:00

Det är nu två månader sedan Kurt Nordberg lämnade oss alla oväntat och hastigt. En kär och glad vän lämnade oss chockade och bestörta. Ett par dagar tidigare var han glad och pigg, några dygn senare var han borta.

Kurt blev 73 år och begravdes på sin födelsedag den 4 december.

Kurt och hans Ulla gav oss många glada upplevelser, fester och ett trofast umgänge samt inte minst resor tillsammans. Kurt och Ulla träffades samma år som vi, 1978. De följde oss självklart på vår bröllopsresa och har varit reskamrater till olika länder och kontinenter. Vi firade alltid midsommar tillsammans ”i vårat gäng”.

Kurt var alltid glad, hjälpsam, positiv och generös. Allt var möjligt och allt gick att genomföra. Ingenting var för stort eller smått.

Kurt var alltid en arbetande man. Han var en entreprenör i ordets sanna bemärkelse; framåtblickande och utvecklande. Kurt och hans bröder fick lära sig att arbeta i familjeföretaget redan i unga år. Bolaget bedrev Esso bensin och verkstad i Boden för att 1964 fortsätta med Caltex i Öjebyn. I Öjebyn drev bröderna Kurt, Lennart och Stig rörelsen vidare tillsammans med mamma Signe efter faderns frånfälle. Rörelsen utvidgades snart med kiosk och flera taxitillstånd samt färdtjänst och skolskjutsar. Snart var taxirörelsen den största i pitebygden innan samgåendet mellan Öjebyns taxi och Piteå Taxi.

Kurt Nordberg var drivande på flera områden i taxibranschen och snart satt han på viktiga förtroendeuppdrag såväl lokalt som nationellt i Taxi Sverige.

Vid taxibranschens avreglering bestämde sig Kurt och bröderna för att byta hästkrafter. Taxiinnehavet såldes och istället satsade man på bussar. När Nordbergs Buss bildades köpte Kurt ut sina bröder. Bussbolaget startade i ett litet kontor i Noliahallen och administrerades inledningsvis av Kurt och brorsonen Thomas. Alla bröderna körde.

På tio år var bussbolaget det största i Piteå med egen verkstad och bussgarage vid f d Reinhold Öhmans på Annelund. Med tiden körde bolaget linjetrafik för Länstrafiken, lokaltrafik via samarbete inom Centrala Buss samt beställningstrafik och skolbussar över en stor del av länet. Bolaget svarade till sist för 65 bussar i länstrafik och lokaltrafik samt 20 bussar inom Nordbergs med bas i Piteå, Boden och Jokkmokk.

Kurt brukade säga att en av de största belöningarna var kontakten med kunder och passagerare. Många äldre ute i pitebyarna älskade när någon av bröderna Nordberg kom för att hämta dem på den gamla tiden.

Sonen Niklas kom tidigt in i verksamheten och tog snart över den dagliga ledningen som VD. Kurt var angelägen att klara generationsväxlingen och såg förtroende som ett sätt att överföra sina kunskaper och erfarenheter. Genom styrelsearbetet fortsatte han bidra till utvecklingen.

Han engagerade sig också i styrelsearbete för HSB genom starkt engagemang i bostadsrättsföreningen där han och Ulla bodde.

Sedan sonen övertog den dagliga ledningen för bussbolaget fick han äntligen njuta av mer ledig tid och samvaro med Ulla. Det han pratat om, långsemester på Gran Canaria, genomfördes med långa välförtjänta vinterperioder i solen under flera år tillsammans.

Vi minns särskilt en episod efter en middag då vi pratade om planer på en resa till Kalifornien och Hawaii tillsammans med vår son John. Plötsligt sade Kurt ”Vi följer med!”

Ullas blickar var talande. Men Kurt stod fast, ingenting var omöjligt. Det blev ett av våra oförglömliga reseminnen tillsammans.

Kurt steg av livet vid sista hållplatsen mitt i steget, hastigt och utan förvarning.

Vi förstår det inte.

Men minnet finns i ständigt uppdykande bilder med hans glada skratt.

Ulla har förlorat sitt livs älskade.

Niclas och hans familj har förlorat sin far och farfar.

Syskon, släkt och vänner sörjer.

Vi har förlorat en kär vän och saknar honom oerhört.

Piteå har förlorat en drivande entreprenör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!