Folke Öberg
Folke Öberg gick bort 5 november 2021 efter en tids sjukdom.
Axel Folke Napoleon föddes 1928 i Älvsbyn som ett av nio barn till A W och Magda Öberg. Varför han fick det ståtliga namnet Napoleon berättade aldrig hans föräldrar. På en resa genom Frankrike på 50-talet fick han dock nytta av det. Vid ett besök på ett bankkontor hade banktjänstemannen svårt att uttala hans övriga namn men beordrade utbetalning till "Monsieur Napoleon"!
A W var målarmästare och Folke fick tidigt hjälpa till i firman, tillsammans med sin far och sina äldre bröder. Till en början fick han mest tvätta penslar, men han fick snart andra uppdrag, som till exempel att formge egna utsmyckningar i kapell och på andra byggnader i bygden. När sedan Folke valde att studera vidare till lärare, lär pappa A W ha suckat och sagt att "Du skulle ha blivit en bra målare".
Lärarkarriären inleddes i Påsjärv i Tornedalen, dit han körde motorcykel, eller knarr, som han brukade säga. Men, snart var han tillbaka till Älvsbyn igen, till Lillkorsträsk där han arbetade som lärare under många år.
Folke träffade så Doris, som hyrde rum på övervåningen i Folkes föräldrahem. De blev ett par och gifte sig så småningom och byggde nytt hus på Prästgärdan i Älvsbyn.
Folke fortsatte att arbeta inom skolbranschen, bland annat som fortbildningskonsulent med hela länet som arbetsplats. Därefter blev han rektor i Vidsel, där han stannade i 17 år. Det blev många turer med de olika Saabarna fram och tillbaka till Vidsel. Karriären avslutades som skolchef i Älvsbyns kommun.
Efter pensioneringen ville Folke fortsätta att undervisa. Han började då arbeta på Älvsby folkhögskola där han höll många kurser i bland annat engelska och timring.
Folke hade många intressen. Ett av dessa var sport. Han tävlade bland annat i Skol-SM på Stockholm Stadion, där han kom på andra plats i diskus. Han spelade också handboll under många år och var mycket engagerad i ÄIF. När handbollskarriären var över, tog intresset för tennis vid. Folke, med Doris vid sin sida, jobbade aktivt i Älvsby tennisklubb. Han hann också med att vinna Veteran-DM i tennis 1977.
Folke hade också ett stort naturintresse. Han kunde mycket om både fåglar och olika växter. Han älskade att plocka bär och att åka skidor. Det blev också fiske- och skoterturer till fjällen.
Somrarna tillbringades helst tillsammans med Doris och familjen i den egenhändigt byggda sommarstugan i Arvidsträsk. Folke var händig med trä och otaliga är de hyllor och bord som han designat och byggt för att de ska passa i sitt sammanhang.
Folke hade ett stort intresse för hembygdens historia som blommade ut efter pensioneringen. Han berättade gärna om till exempel krigssjukhuset i Älvsbyn, och såg till att information kom ut om kyrkstaden via informationstavlan på kyrkmalmen. Folkes farfar tillhörde den religiösa grupp av gammallutherska läsare som i folkmun kallas för Bodellister. Dessa startade sina egna skolor, då de ansåg att den allmänna folkskolan inte gav en korrekt kristendomsundervisning. Bodellisternas barn tvångsomhändertogs därför. Folke forskade vidare i frågan och skrev boken "Bodellisterna och den stora skolstriden". Med boken som bakgrund höll Folke många föredrag i bygden. Han fick också Älvsbyns kulturpris för sitt arbete med att synliggöra denna del av ortens historia.
Folke hade också ett politiskt engagemang och representerade Folkpartiet/Liberalerna både kommunfullmäktige och kyrkofullmäktige. Hans sociala engagemang märktes också genom arbetet i Stiftelsen till Enar Björkqvists minne, där han arbetade i många år.
Folke satte alltid sin familj, med fru, barn och barnbarn främst. Han var en älskad make och den bästa pappa och morfar man kunde ha.
Folke fick ett långt liv med sin kära Doris och sörjs nu närmast av döttrarna Elisabeth och Karin samt barnbarnen Frida och Axel.