Minnesord: Bernt Lindström

Bernt Lindström.

Bernt Lindström.

Foto: Privat

Familj2020-12-21 14:30

Bernt Lindström har lämnat oss 84 år gammal. Han föddes på hemgården i Kälfors i februari 1936 och han hade initialt två systrar, Eva och Karin och en bror Lennart. Hans mor Irma dog endast 46 år gammal och hans far Olle träffade sedan Greta som han gifte sig med och tillsammans fick de dottern Ann, så Bernt fick ännu en syster på äldre dar. 

Efter folkskolan fick han ett tillfälligt jobb på ett skolbygge i Myrheden. Ett år senare sökte man folk på Järnverket i Luleå. Bernt åkte dit och fick jobb 1956. Han jobbade initialt med lite av varje på Järnverket. Bernt flyttade i samband med detta till Luleå.

Några år senare, 1959, träffade Bernt sin blivande fru Maj-Britt i Luleå. De flyttade ihop 1960. Under arbeten med tunga lyft fick Bernt dålig rygg och opererades för diskbråck 1960. Efter operationen fick han jobba som traversförare på Järnverket.

I slutet av 1962 föddes sonen Bo och fem år senare sonen Lars. Familjen flyttade år 1970 till en nybyggd villa i Rosvik. 

Bernt fick tidigt förtidspension på grund av sina ryggproblem. Paret valde 1989 att flytta till Bernts barndomshem i Kälfors. Han har alltid haft jakt och fiske som stora intressen. Största intresset har varit jakt med drivande hundar och han har haft Smålandsstövare, Hamiltonstövare, Finnstövare, Shillerstövare, Tax och Beagel. Bernt har tillbringat många timmar i skogen under jakt och i väntan på sina hundar men även som fiskare vid sjöar och ute på havet utanför Rosvik och Byske.

En viktig sak i Bernts liv har alltid varit odling av egen potatis. Även på senare år när benen inte orkat så bra har potatisodling varit i fokus. Under en semesterresa till Cypern smugglade Bernt hem några potatisar och "cyprioterna" levde kvar länge i Kälfors. 

På den tiden Bernt och Maj-Britt hade kvar sitt skogsskifte lade Bernt mycket tid på skötsel av skogen. Det har blivit många turer till hans skiften med fyrhjulingen och varje år har han anlitat någon för mindre avverkningar och gallringar. Fyrhjulingen har varit ett viktigt transportmedel på senare år när hans ben inte fungerade så bra och orken saknades. Sedan ett drygt år tillbaka bodde han på Norrgårda i Byske. 

Bernt efterlämnar ett stort tomrum och kommer att saknas av grannar, vänner syskon, släktingar, makan Maj-Britt och barnen med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!