Mediaprofilen: Ove Eklund minns Ingemar Stenmark

Ove Eklund var under stora delar av sitt yrkesliv en välkänd radioröst, senare rikskänd tv-reporter, tv-chef och nöjesproducent som på 90-talet producerade 125 direktsända caféprogram i riks-tv.

Ove Eklund har ett mångårigt förflutet inom både radio och tv-världen. Han var bland annat i tolv år nyhetschef för SVTs distrikt i Luleå. - En minnesvärd tid i mitt liv, tycker han.

Ove Eklund har ett mångårigt förflutet inom både radio och tv-världen. Han var bland annat i tolv år nyhetschef för SVTs distrikt i Luleå. - En minnesvärd tid i mitt liv, tycker han.

Foto: Nils Widman

Familj2021-04-05 12:00

Ove Eklund i Arvidsjaur är i dag en glad pensionär. Hans mångåriga mediekarriär inom radio/tv från slutet av 1960-talet fram till förra seklets slut är troligen något som dagens inlandsbor vet mycket lite om. För de lite äldre torde dock hans namn vara mera känd. Eklund var nämligen under nästan tre decennier verksam som reporter och producent både på lokal och riksnivå och gjorde ett stort antal uppmärksammade produktioner för både radio och tv.

Mellan åren 1970-1981 producerade Ove Eklund över tusen nyhetsinslag/reportage för regionalradion, Nordnytt, Rapport och Aktuellt samt för radio och TV-sporten. Detta under de år han ännu arbetade som reporter med placering i Arvidsjaur och då hade bevakningsområde i såväl A-kommunerna som i Jokkmokksområdet. Bland många rikssända dokumentärprogram som Eklund gjorde dessa år kan nämnas det uppmärksammade radioprogrammet om skogsarbetarstrejken som producerades tillsammans med K-G Bergström.

Men för att börja från början så är denna för många av oss välkända medieprofil född och uppväxt i Norsjö där han tidigt i livet kom att intressera sig för musik i olika former. Han började så småningom spela tenorsax och hade till och med en tid egen orkester.

– Minns att jag började spela i så tidig ålder att vi var tvungen att söka dispens från barnavårdsnämnden för att jag skulle få vara med i orkestern, säger Ove som senare på 1960-talet kom att tillhöra en av bandmedlemmarna i välkända Per-Erik Öhmans orkester där sångaren och trumslagaren var den då ännu okände Roger Pontare.

Efter avslutad skolgång kom Ove Eklund att börja studera till jordbrukstjänsteman innan ödet ville annorlunda och han i slutet av 60-talet blev Arvidsjaursbo. Detta med anledning av att hans fru Tuttan förvärvade den blomsterhandel där Ove emellanåt också själv kom att vara verksam innan han på allvar börjande frilansa inom mediebranschen.

Efter åren som allmänreporter i inlandet kom Ove 1981 att tillträda tjänsten som nyhetschef och ställföreträdande distriktschef för SVT:s distriktskontor i Luleå. Med ansvar för bland annat personal/ekonomi och nyhetsproduktion (Nordnytt) i både Luleå och Umeå.

Det var också vid den tiden han på allvar började veckopendla mellan hemmet i Arvidsjaur och arbetet i Luleå.

– Det var en period som kännetecknades av en jättestor teknisk omvälvning då SVT övergick från vanlig film till videoteknik, minns Ove som parallellt med chefsjobbet också kom att göra inhopp som programledare, producent och reporter i ett flertal uppmärksammade tv-produktioner.

I början av 1990-talet, efter tolv år som tv-chef, blev han i stället producent på den allmänna tv-redaktionen.

Nästan direkt i denna roll fick han ta över ansvaret för ”Café Luleå” som dittills fört en ganska tynande tillvaro i det svenska tv-utbudet. Men som i Oves regi kom att generera i 125 direktsända café-program ända fram till 1998.

– Utmärkande för programmet var att musiken hade en central roll. Vi hade också alltid filmade inslag utifrån som vi mixade med inbjudna etablerade artister på riksplanet och talanger från länet, berättar Ove och klargör att i stort sett alla dåtida stora svenska artister gästade hans caféprogram. Bland annat Lill Lindfors, Jan Malmsjö, Monica Zetterlund, Lasse Lönndahl, Siv Malmqvist samt många, många fler.

– Ett stående inslag var också sierskan Saida Anderssons medverkan som blev en formidabel succé och kom att bidra till att vårt caféprogram hade tittarsiffror som pendlade mellan 1,5 och två miljoner tittare, berättar Eklund.

– Succén förstärktes nog också av att jag lyckades engagera först Hollywoodboende Maud Adams och senare Anna Azcarade som programledare. Båda var profilstarka damer som gjorde ett utmärkt jobb, berömmer Ove som lite senare också själv fick fina rubriker i dagspress för sin uppskattade programserie ”Jazzduellen”. Ett program där han lät äldre etablerade jazzmusiker stråla samman med unga lovande musikanter.

Som avslutning på sin långa mediekarriär kunde Eklund under vårvintern 1998 genomföra sin egen programidé med en reportageresa med kung Carl Gustav och drottning Silvia på skidor och skoter längst Kungsleden mellan Hemavan och Abisko, sammanlagt 450 kilometer. En dokumentär som också sändes i många andra länder, bland annat Tyskland och USA.

– Det blev en hel del strapatser i en resa som kungaparet dock verkade gilla, minns Ove som vidare påtalar att han inte uppskattar det faktum att Luleåproducerade nyhetsprogram i dag är mycket sällsynta.

Efter 18 års veckopendlande mellan Arvidsjaur och arbetet i Luleå valde han att lämna mediebranschen med avtalspension i januari 1999.

Som avslutande kuriosa måste vi förstås också ta med att den nu 78-årige medieprofilen Eklund i Arvidsjaur faktiskt går till historien som den förste reporter som fick göra en radiointervju med slalomikonen Ingemar Stenmark.

– Det hände när en ung Stenmark tävlade på Prästberget i Arvidsjaur på 70-talet och då besegrade sina mera namnkunniga klubbkompisar Bengt-Erik Grahn och Stig Strand. Minns att min slutfråga till honom var om han någon gång tidigare hade besegrat dem. Stenmark svarade : – Jo, men då hadd dem fölle...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!