Telefonsamtalet har gått från att ha varit den centrala funktionen i mobiltelefonerna men står i dag i skuggan av sms och andra textmeddelanden. Trots det önskar fler än var tredje svensk, 39 procent, att de ringde sina nära och kära mer ofta, i stället för att använda sms eller annan textkonversation. Nästan lika många, 38 procent, uppger att de aldrig eller sällan känner detta, visar en undersökning från Kantar Public som är gjord på uppdrag av Halebop.
– Förutsättningarna för att ringa mer finns, så om alla som vill ringa oftare lyfter luren tror vi att det kommer bidra till ett ökat välmående. Vi tror att svenskarna helt enkelt måste återupptäcka hur mycket lättare och roligare det blir när vi pratar med varandra i stället för att bara kommunicera i text, säger Emma Craig, Head of Halebop, i en kommentar till undersökningen.
Kvinnor uppger i högre grad att de borde ringa oftare (42 procent) jämfört med män där 36 procent känner detta. Önskan om att ringa någon i deras närhet ser ungefär likadan ut sett till åldrarna 18–79 år.
– Det är intressant att se att önskan om att ringa oftare är större bland kvinnor, då vår undersökning från förra året visade att unga kvinnor känner högst obehag för att prata i telefon. Kanske hänger det ihop med det dåliga samvetet som många kvinnor upplever i högre utsträckning än män. Eller att många kvinnor tar stort ansvar för att underhålla sina relationer. Oavsett anledning tror vi att lösningen finns i att lyfta luren och börja prata med varandra, säger Emma Craig.