Invasiva främmande arter utgör ett av de största hoten mot biologisk mångfald. De sprider sig snabbt och tränger undan de ursprungliga arterna. Invasiva arter kan också medföra stora kostnader genom sin påverkan på exempelvis infrastruktur och jordbruk. De kan även sprida sjukdomar.
I Norrbottens län finns fyra växtarter och tre djurarter som måste bekämpas enligt EU:s lagstiftning. Det är jättebalsamin, jätteloka, tromsöloka, smal vattenpest, mårdhund, bisam och kinesisk ullhandskrabba.
Det är markägarens ansvar att bekämpa de utpekade växtarterna på egen mark, något som gäller såväl stat, kommun och skogsbolag som privatpersoner.
— I sommar kommer vi att påbörja stora bekämpningsinsatser av jättebalsamin. Det är den främmande invasiva växt som är vanligast i länet och som samtidigt också omfattas av EU:s regler, säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen.
Bekämpningen sker på statlig och kommunal mark och det långsiktiga målet är att helt utrota arten i länet. Jättebalsamin är en av de mer lättbekämpade främmande invasiva arterna. Det beror på att den är ettårig, har ett litet rotsystem och kortlivade fröer.
— I år koncentrerar vi oss på området längs Luleälven mellan Boden och Luleå. Där känner vi till många fynd, säger Sara Byrsten, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen.
Kända fyndplatser kommer att dokumenteras inledningsvis för att fastställa exakt läge och utbredning. Det sker efter midsommar. Själva bekämpningen sker sedan med röjsåg och kommer att pågå under tre veckor i juli. Växtavfallet transporteras därefter till Bodens värmeverk för förbränning.