Första sessionen behandlas inkomna motioner i olika utskott, till exempel gudstjänstutskottet och kyrkolivsutskottet. Piteå har ovanligt stor representation efter förra kyrkovalet. På årets båda sessioner deltog Helén Lindbäck, Peter Roslund, Birgitta Johansson Huuva och Brith Fäldt.
Den fråga som fått mest uppmärksamhet är den om ”brudöverlämning”. Beslutet blev att med anledning av motionen ta fram ett material som ger fördjupad kunskap om vigseltraditioner till stöd i vigselsamtal. Det beslutades också att införa en 2-procentspärr till kyrkomötet vilket gör att små nomineringsgrupper inte kommer in i kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet.
Valsedelsdistributionen ska ske direkt till de olika valnämnderna vid 2025 års kyrkoval vilket gör att nomineringsgrupperna inte behöver köra runt med valsedlarna som de gjort tidigare. Bifall också till att tillsätta en kulturutredning som inventerar, analyserar och drar slutsatser av Svenska kyrkans roll och betydelse som kulturaktör och kulturarrangörer i det offentliga rummet, utifrån kyrkans egna och unika bidrag till kulturlivet. Utredningen ska ge förslag på en kulturteologi och åtgärder för att trygga och säkerställa framtida resursbehov och kompetensförsörjning.
Årets kyrkomöte var dessutom ett temamöte ”Kyrkan i det offentliga rummet” med olika föredrag i sju olika block. Tecken på hopp-genom musiken, teologin och vår egen musikhistoria, hur mår demokratin i världen idag? och Svenska kyrkan som aktör i civilsamhället var några av föredragen.