När kriget bröt ut 26 september 1939 tyckte alla att det var förskräckligt.
Detta är en berättelse från 1939 då jag var åtta år för 81 år sedan, då mamma och tant Amanda bakade tunnbröd i Svea Viklunds bagarstuga och fintvättade två gånger per år hos Elis Blom på Storgatan 3
Mamma och tant Amanda bakade tunnbröd och flamugnsbröd i bagarstugan på Norra Pitholm som ägdes av Svea Viklund. Tunnbrödet gjordes av mjölk och vetemjöl, och detta bakades ut samma dag efter att flamugnsbrödbaket var färdigt och att ugnen fortfarande var varm.
På våren och hösten bakades det två dagar till varje familj. Vi var sex stycken och tant Amandas var fem stycken. Man använde speciell ved ”bakoved” som var extra torr och fin till värmen så att ugnen skulle hålla jämn och fin värme när man gräddade brödet.
Degen gjordes i ett stort bakotråg. Av tunnbrödet gjordes blöta, filbryta, mjölkbryta med lingonsylt, det var den mest vanliga maten på den tiden, mjölkblöta var den mat som var vanligast på söndagsmornarna.
Blöta gjordes på varm mjölk med tunnbröd i stora bitar, och åts tillsammans med hemkärnat saltat smör. Brödet förvarades sedan i stora trälårar cirka två meter långa och 1,5 meter höga.
Gustav Lindström Munksund hade på den här tiden fiskaffär i centrala Munksund.
Han sålde även fisken till alla som bodde i Södra och Norra Pitholm. Han körde med häst och vagn. Vagnen som var särskilt gjord för fisklådor som innehöll flera av ortens fiskar. När han kom köpte mamma alltid två kilo färsk strömming, som också blev första målet när de fått ett tunnbröd klart tidigt på morgonen och åt frukost hemma hos oss cirka 07.30. Då blev det stekt strömming, mandelpotatis och deras nybakade första bröd.
Fintvätt gjordes hos Elis Blom på Storgatan 3, han hade en rejäl tvättstuga. Så mamma och tant Amanda tog fintvätten i var sin avlånga tvättkorg och cyklade sedan till Elis tvättstuga för fintvätt. Det gjordes två gånger varje år. Kvinnorna fick verkligen arbeta på den tiden.