Föredraget arrangerades av Föreningen Nordens lokalavdelning i Piteå i samarbete med Acusticum. Detta i samband med Nordens dag den 23 mars och som en del av firandet av Piteå 400 år.
Medverkade gjorde K-G Bergström, ursprungligen från Kalix, författare samt även tidigare politisk kommentator, utrikeskorrespondent och programledare på Sveriges television.
I sin bok "Nöd och Död" som nyligen publicerades, berättar han om Rysslands ockupation av Norrbotten och Västerbotten är 1809. Om krigets allra sista slag som ägde rum i Pitsund, påhittiga Piteåbor som lyckades lura ryssarna, men också om kärlek i krigets skugga i Pitebygden.
Han menar att den muntliga traditionen i Piteåbygden hävdar att Piteåborna bland annat lyckades gömma undan sitt silver för ryssarna, detta genom att stoppa ner silverföremålen i mjölkflaskor i trä.
– Bönderna i Porsnäs gav mjölkflaskorna till Per Larsson i Pålmark som skulle skydda flaskorna som innehöll både bägare och skedar av silver. Han hängde upp skatten i tät gran, säger K-G Bergström som berättade att mjölkflaskorna sedan (på grund av att öppningen blev för stor) istället användes som potatiskärl och sedan hamnade på Norrbottens museum.
– Gemensamt för allt de här berättelserna är att man skildrar Piteåborna som påhittiga och sluga och om hur de lyckades lura ryssarna. Men sedan om allt verkligen är sant, det vet man inte, säger K-G Bergström.
Våren år 1809 var en dramatisk tid i Sverige. Kung Gustav IV Adolf avsattes i en statskupp och den ryska armén sa upp den vapenvila som rådde i kriget mot Sverige. Ryska trupper invaderade svenskt fastland och den 25 mars kapitulerade den svaga svenska armén i Kalix. Detta blev starten för den ryska ockupationen i Norrbotten och Västerbotten. För civilbefolkningen i norr blev 1809 ett nödens och dödens år. Sjukdomar, fattigdom och hunger drabbade många. Först i november lämnade de sista ryska soldaterna länet varpå ockupationen av svenskt territorium upphörde.
I sin bok skildrar K-G Bergström hur lokalbefolkningen drabbades av ryssarnas framfart men också av betungande krav från den svenska armén.
– Jag skrev boken efter 60 år av frustration, säger K-G Bergström som tycker att det skrivit alldeles för lite om ockupationen av Norrbotten och Västerbotten i historieböckerna. Något han nu ändrat på.