Antalet telefonsamtal via nödnumret 112 har mer än fördubblats sedan 2008, då tjänsten började organiseras nationellt. Den digitala chatten får också en allt större efterfrågan. Det skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande. Kimmo Kling, nationell samordnare för Jourhavande präst i Svenska kyrkan, ser att tjänsten fortsätter att fylla en oerhört viktig funktion som akut krisstöd, inte minst för personer som funderar på eller står i begrepp att ta sitt eget liv.
– Ett enda samtal kan innebära skillnaden mellan död och liv, säger han.
Det var i Öresunds-Posten den 7 februari 1956 som Erik Bernspång publicerade en liten annons med orden ”Innan ni begår självmord, ring 90 000 till prästen”. Det blev upptakten till Jourhavande präst, som började som lokala verksamheter. I dag samverkar alla Svenska kyrkans 13 stift i den organiserade tjänsten. Ett akut samtalsstöd som kompletterar den själavård som erbjuds i församlingarna.
– Jourhavande präst har erbjudit ett skyddat rum där det är tillåtet att tala om viktiga saker i livet. Vi vill fortsätta bidra till att minska skuld- och skamkänslor för människor som kämpar med allvarliga och svåra tankar. När man vågar sätta ord på sina känslor och tankar kan nya möjligheter öppnas, säger Kimmo Kling.
Under 13 år har antalet besvarade samtal ökat med 112 procent. I fjol besvarades 101 767 telefonsamtal, vilket innebär 279 samtal per dygn, plus 57 kontakter per kväll via en chattfunktion. Sedan 2008 har antalet besvarade samtal ökat med 112 procent. Dessutom kommer det i genomsnitt fyra digitala brev varje dygn.