Hon ska stärka hemslöjden i länet

Linnea Nilsson är ny på uppdraget att stärka slöjden i länet.

Linnea Nilsson är ny länshemslöjdskonsulent i Norrbotten och tycker är roligt att få vara med och stärka kulturen i länet.

Linnea Nilsson är ny länshemslöjdskonsulent i Norrbotten och tycker är roligt att få vara med och stärka kulturen i länet.

Foto: Johannes Nordlund

Familj2021-01-28 11:00

Linnea Nilsson, 34 år, är född och uppvuxen i Luleå. Efter ett år på konstlinjen på Sunderby folkhögskola har hon utbildat sig och arbetat i södra Sverige. Hon kom tillbaka till Luleå i samband med att hon var föräldraledig under ett år, men var ganska övertygad om att hon skulle behöva flytta söderut igen efter avslutad föräldraledighet.

– Arbetstillfällen inom textilbranschen är inte så många här uppe. Men så kom annonsen om tjänsten som Länshemslöjdskonsulent i Region Norrbotten ut och jag fick den, berättar hon.

Hon har utbildat sig inom textil och design på Väddö folkhögskola och på Textilhögskolan i Borås, där hon studerade mönsterkonstruktion första året och därefter gick en treårig kandidatexamen i design.

Från skolan värvades hon som designer till ett inredningsprojekt för bil- och hemmiljö åt bilföretaget Toyota i Japan och bodde där en tid.

Innan hon flyttade tillbaka till Luleå jobbade hon sju år i Stockholm som designer på ett modeföretag.

Hon började som länshemslöjdskonsulent i augusti ifjol och efterträdde då Pia Jägstrand. 

Hennes uppdrag är att jobba strategiskt och operativt för att stärka och utveckla slöjdområdet i Norrbotten, bland annat genom att driva och initiera projekt och stärka barns och ungas möjligheter till slöjd och eget skapande.

En annan viktig del, berättar hon, är att fungera som en länk mellan civilsamhället, offentlig sektor och näringsliv gentemot slöjdområdet.

– Jag tycker det är jätteroligt att få möjligheten att verka för kulturen i Norrbotten. Jag känner mig väldigt välkommen och har drivna kollegor omkring mig.

Fokus ligger på att stötta professionella slöjdare och konsthantverkare, men det i sin tur kan skapa ringar på vattnet för amatörer, menar Linnea Nilsson.

Vad anser du om slöjdens funktion och värde för människor år 2021?

– Jag tycker att det finns ett stort värde i att berätta någonting genom ett hantverk och det tycker jag att slöjden kan göra på ett väldigt fint sätt. Slöjden kan också skapa mötesplatser för människor som därigenom får samhörighet runt en gemensam aktivitet. Att arbeta med händerna är en naturlig del av livet för många. Nu under pandemin har man ju sett att slöjdandet har gått upp.

I vinter driver hon och Resurscentrum för Konst projektet ”Händer tillsammans” i samarbete med Samernas utbildningscentrum. Projektet riktar sig till professionella konsthantverkare och samiska slöjdare i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!