Gun Nilsson är uppvuxen i Lillpite men bor sedan 1973 i Söderhamn. Intresset för bordtennis väcktes för 3–4 år sedan. Hon kontaktade den lokala bordtennisföreningen och började spela lite grann.
– En av veteranerna i klubben tog fint hand om mig, annars hade jag nog inte fortsatt. Sedan jag träffade en duktig tjej från Luleå och fick veta att bordtennis också är en bra sport för oss med Parkinsons, berättar Gun som numera tränar två gånger i veckan.
– Vi är några veteraner som tränar tillsammans, men det är bara jag som har Parkinsons.
I mars 2020 deltog hon i Parkinson-SM när Svenska bordtennisförbundet i samarbete med Spårvägens bordtennisklubb arrangerade tävlingen för första gången någonsin. Där vann hon SM-guld i damdubbel och 2021 deltog hon i VM i Berlin och kammade hem silver i mixed dubbel. Och nu under Ping Pong Parkinson-VM i Kroatien tre medaljer, en i varje valör.
– Ja, det gick bra! skrattar Gun.
Resan till VM i Kroatien gick med egen buss från Helsingborg.
– Jag är ju oftast ensam tävlande här uppifrån så maken brukar följa med och den här gången frågade jag även mina två systrar och deras respektive i Piteå om de inte ville åka med till Kroatien.
Sagt och gjort. Den 10 oktober startade resan ner till Pula i Kroatien med Guns måg som chaufför. VM-tävlingarna pågick 12–16 oktober och den 18 oktober var sällskapet tillbaka i Sverige. I bagaget hade Gun en guldmedalj i mixed dubbel, en silvermedalj i damdubbel och en bronsmedalj i damsingel.
– Det var en spännande resa och förstås extra roligt att det gick så bra, säger Gun.
Hon berättar att vilken klass man tävlar i inte bara har med ålder att göra utan även hur länge man haft Parkinsons, vilken variation man har och hur länge man spelat pingis.
– I södra Sverige finns det ganska många som spelar pingis men jag är oftast den som är längst norrifrån, berättar Gun som tycker att fler borde få upp ögonen för bordtennis, inte minst de som drabbats av Parkinsons.
– Det är väldigt socialt och bra träning för kroppen.