Lotta Backmans bok ”Min ena mamma hette Ruth" var utgångspunkten för berättelsen. Hon delade frikostigt med sig av sina minnen och sin uppväxt i Jönköping. Om den fromma frikyrkomiljön, dess välvilja, särart och utanförskap som det innebar att leva i.
Hon berättar om att hon i de senare tonåren av en slump fick reda på att hon inte vuxit upp med sina biologiska föräldrar. Hon berättade även om ”den andra mamman”, om vem hon var och vad som fått henne att lämna bort sitt enda barn. Lotta berättade ömsint och gripande om hur det var att leva i skuggan av en stor välbevarade hemlighet. Först på examensdagen i Flickskolan i Jönköping läste hon att det stod en annan födelseort på avgångsbetyget än vad hon trott i hela sitt liv. Innan dess hade hon levt trygg i förvissningen om att det var Ruth som var hennes mamma. Att den eleganta Karin som då och då kom på besök under barndomen var en främmande gäst, en fläkt från en värld långt från det frikyrkliga hemmet. Inte hon anade hon att det i själva verket var hennes biologiska mor.
Lotta Backman sålde snabbt slut på alla de böcker hon hade med sig. Boken har väckt mycket uppmärksamhet och har sålt slut och fått tryckas upp i flera upplagor. Dessutom hade hon med sig några av sina målningar och litografier. Lotta Backman har varit yrkesverksam som konstnär sedan början av 80 talet och haft många utställningar både i Sverige och utomlands.
Ett inspirerade och livsnära möte, att gömma och begrunda i sitt hjärta, som det brukar heta.