Grans historia drog fullt hus

Under Daniel Solanders 292:a födelsedag, den 19 februari 2025, hade Solanderföreningen bjudit in till en kulturkväll om egendomen Gran i Öjebyn.

Jonas Berglund pekar ut egendomen Gran på en 1600-talskarta.

Jonas Berglund pekar ut egendomen Gran på en 1600-talskarta.

Foto: Margareta Erstam

Familj2025-03-01 05:05

Långt innan utsatt tid började folk att strömma in till Solandergården där föreningens vice ordförande och sekreterare Jonas Berglund höll inför 30-talet åhörare ett föredrag om den anrika platsen som inte bara varit skola, utan även prästgård och översteboställe. Till hembakt fika fick åhörarna veta att egendomens förste ägare var präst och hette Andreas Johannis, för eftervärlden kanske mest känd för att ha påbörjat utrensningen av katolska seder och föremål. Gran blev översteboställe 1687 där Västerbottens regementschefer i norra Norrland var boställets ägare. 

År 1721 brann Gran återigen när ryssen härjade i Pitebygden. År 1742 stod nya Gran färdig, där dagens huvudbyggnad står. Under översteboställets tid fungerade Gran som ett slags centrum för diverse nöjen där slädpartier, jakt- och båtfärder, fackeltåg och trädgårdsfester alla hörde till de nöjen som lockade Pitebygdens familjer. Även kortspel, dans, sång och musik var populära nöjen. På Gran har det funnits en cembalo från 1740-talet, idag finns bevarad på Norrbottens museum i Luleå. 

Grans lantmannaskola och lanthushållsskola invigdes år 1914. Inför skolstarten höjdes den gamla huvudbyggnaden från 1742 med en våning. Skolan blev gymnasieskola i början av 1970-talet. Skolverksamheten pågår ännu, men i kommunens regi och under namnet Grans lantbruksgymnasium. Föredraget följdes av ett samtal bland de närvarande om minnen, frågor och tillägg till föredragets innehåll. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!