Ny skrift skildrar Piteås vänort Saint Barthélemy

Självklart väcker det vackra och ljusa minnen när det helt plötsligt kommer en liten skrift om Saint Barthélemy i min brevlåda. En skrift som författats av Lars Edlund, Luleå, som redan 1969 som nybliven fil mag fick nöjet att besöka ön som stipendiat.

Huvudstaden Gustavia, efter Gustav III är en liten tätbefolkad idyll med många svenska namn på gatorna.

Huvudstaden Gustavia, efter Gustav III är en liten tätbefolkad idyll med många svenska namn på gatorna.

Foto: Lars Edlund

Familj2021-05-07 20:00

Han har jämsides med professionen som lärare och rektor  hållit liv i kontakterna med ett flertal invånare på ön. Bland dessa finns förstås svenskminnenas bevarare nummer ett Marius Stackelborough, som avled 19 juni 2020 två veckor efter sin 97-årsdag.

Lars Edlund fick tillfälle att göra sitt första besök som stipendiat och har sedan dess gjort ett stort antal besök på ön. Med text och bilder berättar han om utvecklingen från 1960-talet till dagens St Barth. Han ger en återblick på kolonialtiden och även den skamliga slavhandel som bedrivs på ön även under svensktiden 1784–1878. Lars Edlund berättar om ett stort antal möten med Marius Stackelborough. Enligt Lars Edlund besökte han Piteå hela åtta gånger och var i högsta grad delaktig till att St Barth och Piteå blev vänorter. Lars Edlund berättar även om detta i sin bok. 

Bakgrunden var att fyra seglare från Piteå, bland dessa undertecknad med Per Tingbrand i spetsen, seglade till ön 1976. Varm vänskap uppstod med Marius Stackelborough och borgmästaren Daniel Blanchard och när båda kom på återbesök till Sverige och Piteå året efter med målet att skaffa en svensk vänort föll bitarna på plats. Kommunfullmäktiges dåvarande ordförande Tage Hansson tände på idén och på den vägen är det. Numera finns Rue de Piteå med mera på Saint Barth som påminner om vänskapsbanden. Bland annat står ett vackert solur framför stadshuset skänkt av Piteå kommun. Ett ur som Per Tingbrand och undertecknad hade i bagaget vid ett besök på ön 1995.

St Barth har blivit en exklusiv ö under de senaste 50 åren. Man behöver inte vara miljonär men det underlättar, har någon sagt, vilket återges i Lars Edlunds bok.

Den trevlig rikt illustrerade skriften finns inte i handeln utan kan endast rekvireras från författaren Lars Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!