I Silvermuseets utställningshall medverkar 17 fotografer med ett femtiotal bilder.
– Vi är väldigt stolta över våra fotografer och ser deras arbeten som en del av konstutövandet, sa Barbro Holmström, ordförande i Arjeplogs konstförening.
– Nu kan vi också förlänga den uppskattade utställningen till slutet av februari.
Fotograf Johan Fjellström berättade om sin läromästare, den äldre brodern Per-Erik, som startade fotobutik i Arjeplog 1955.
– Men han var en motvillig lärare som inte släppte in mig i mörkrummet. Men jag blev inspirerad och har ägnat hela mitt liv åt fotografi, men även film.
Natur i allmänhet, men fjärilar och fåglar i synnerhet har blivit Leif Björks passion. Med kameran kan han lättare identifiera vad han ser.
– Först tar jag bilden och sedan tar jag reda på vilken art jag fångat in.
Med åren har han blivit en av de främsta att identifiera fjärilsarter i norra Sverige. Här är kameran ett ovärderligt verktyg.
Grit Martin, en av utställarna, blev under mötet benämnd som inofficiell turistambassadör för Arjeplogs kommun. Hennes fantastiska bilder av framför allt fjällmiljöer med skidåkning, vandring och cykling har nått 100 000-tals människor via sociala medier.
– Jag har alltid med mig kameran och älskar naturen i Arjeplog. Våra barn är vana med att deras aktiviteter blir väldokumenterade.
Grit Martin kommer ursprungligen från Tyskland, liksom en annan mer nyinflyttad, Juliane Holland-Moritz.
– Jag ser många fantastiska motiv i naturen och bearbetar mina fotografier.
På utställningen kunde man se henne med två snöhängda granar som ger varandra en kram.
Gunnar Westergren, som varit verksam ett helt yrkesliv som fotograf på Piteå-Tidningen, berättade minnen från uppväxten i Arjeplog. Det var här han första gången framkallade bilder i ett mörkrum.
– När jag såg det visste jag direkt att mitt liv skulle handla om fotografi.
I utställningen deltar han med bilder av Doktor Einar Wallquist i sitt arbetsrum på Silvermuseet i slutet av 1970-talet.
Maria Söderberg lyfte fram kvinnliga fotografer som var verksamma i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet.
– Lotten von Düben från Uppsala reste på 1870-talet till bland annat Arjeplog tillsammans med sin man Gustaf. Hon hade två stora kameror med sig vilket krävde bärhjälp.
– En annan fotografprofil i Arjeplog var Josefina Hofman, född 1895. I hennes ateljé på Tingshushörnan engagerade hon en assistent, Sigrid Svart från Pajala, som även hade arbetat som fotograflärling hos fotografen Borg Mesch i Kiruna.
En nyhet som Silvermuseets chef Malin Brännström berättade om var att det egna fotoarkivet ska digitaliseras.
– Därmed blir det mer tillgängligt. Fotografier har stor betydelse för vår historia och det engagerar många.
Efter presentationen blev det vimmel och ännu mer kaffe med dopp. Kvällskylan utanför lokalen bet i kinderna med –24. Men kallast hade Gunnar Westergren som körde hem till Piteå med lägsta temperatur –37.