– Det som är nytt i det här är att vi verkligen vill att alla ska få dansa, oavsett kön, etnicitet eller social tillhörighet. Barn och unga ska få dansa och även möta äldre generationer. Att utforska, umgås och lära av varandra, säger Liselott Berggren, danslärare på Musik- och dansskolan i Piteå.
Det handlar om projektet "Dans för alla", en dansgaranti som innebär att alla barn och ungdomar i Piteå kommun från förskolan och grundskolan ska få dansa på skolan. Totalt är det 3 710 elever som nu får möjlighet att dansa på skoltid med en utbildad danslärare. Piteå kommun satsar 500 000 kronor under 2021 och lika mycket pengar under 2022 på projektet.
Liselott Berggren dansar nu med elever på förskolan, lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet.
– Men från hösten, om det lättar upp med covid-19 så kommer vi även att involvera äldreboenden och gruppboenden. Förskolebarn ska få dansa tillsammans med dem som är på äldreboenden. Det har varit ett liknande program på teve som var väldigt intressant, säger Liselott Berggren som är väldigt nyfiken på mötet mellan de små barnen och de äldre.
– Då kan det verkligen hända spännande grejer! Jag har jobbat så länge med dans i Piteå kommun, men nu är det verkligen dans för alla, på alla nivåer och i alla åldersgrupper, det är jättehäftigt!
Projektet följs av Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet och Dans i skolan institutet.
– Vi ska även försöka att forska kring hur det förändrar barnen och de äldre att få mötas, säger Liselott Berggren som konstaterar att man även ska forska kring hur dansen påverkar barn och ungas hälsa. Detta med bakgrund av att olika undersökningar visar att alla elever i Piteå kommun inte mår så bra, särskilt i högre åldersgrupper.
Enligt barnkonventionen har barn rätt att få delta i kulturella och konstnärliga aktiviteter.
Liselott Berggren berättar att hon nu bland annat dansar utomhus med förskolebarn i Blåsmark, med ringar och ”coronaavstånd ”som tema på mellanstadiet och med klassiska bänkar som finns i alla gympahallar på högstadiet.
– I skolan utgår vi från idrottsämnet och den läroplan som finns. Sedan försöker vi danslärare att hitta på något roligt och utmanande. Just nu så försöker vi dansa ute och dansa med avstånd.