Följ med på Lewis resa

P.O. Enquist har gått bort. Kanske vår mest betydande författare sedan August Strindberg. Av alla hans romaner känns de med historiska bakgrunder som de mest betydande och närmaste.

Lewis Resa är berättelsen om 1900-talets Sverige och om vad en människa, som tidigt finner en klar inriktning mot sitt livsmål, hinner med och förmår under sin levnad, skriver Karl-Joel Bergström.

Lewis Resa är berättelsen om 1900-talets Sverige och om vad en människa, som tidigt finner en klar inriktning mot sitt livsmål, hinner med och förmår under sin levnad, skriver Karl-Joel Bergström.

Foto: Karl-Joel Bergström

Familj2020-05-11 06:00

De handlar om våra bygder, våra fäder och vårt gamla Sverige.

Läs P.O. Enquists böcker. Det är kanske det enklaste och bästa sättet att lära känna Sveriges 1900-tal. Han skrev bra han Per-Ola borta Hjoggböle. I boken ”Musikanternas uttåg” kan du följa arbetarrörelsens framväxt i våra bygder och kampen om själarna mellan den å ena sidan och frikyrkligheten å den andra.  I ”Lewis resa” följer du med Lewi Pethrus på hans livsresa. Tillsammans bygger dessa böcker en bild av 1900-talets Sverige i förvandling.

Lewi Pethrus – född Petrus Lewi Johansson, i sin ungdom varm och het kristen socialist med författardrömmar – han satt bland annat i finkan för att ha delat ut socialistiska skrifter på sitt regemente – insåg ganska snart att förkunnandet och församlingbyggandet var hans kall. För honom fick ord och handling gå hand i hand och han lät därför det sociala arbetet bland samhällets mest utsatta genomsyra sin Pingströrelse. Att vara socialist och kristen var för honom en naturlig kombination. Budskapet att värna om de minsta och ta vara på sin broder var en ledstjärna i hans arbete. Men det fanns också dem som tyckte annorlunda. Många religiösa företrädare gick till kamp mot arbetarrörelsen som de ansåg vara djävulens redskap för att ta makten över människornas sinnen. Lewi Petrus följde sin väg. Med despotisk och dynamisk kraft byggde han sin Pingströrelse till att bli den dominerande religiösa kraften utanför Svenska Kyrkan.

Rörelsen växte och många ville vara med på tåget. En del såg sig kallade att leda och ha åsikter om rörelsens arbete och inriktning, men med den paranoida läggning som envåldshärskaren förr eller senare uppvisar, iscensatte Lewi Pethrus erforderliga utrensningar som inte stod härskarna i Kreml efter. En efter en kastades dem ut i kylan.

Under livsresan svängde också Lewis ideologiska kompass. Förvanskningen av socialismens ursprungliga kärleksbudskap runt om i världen förskräckte och från att han varit övertygad socialist blev han med åren nästan hatisk motståndare till den styrande socialdemokratin. Till följd av detta grundade han Kristen Demokratisk Samling. (KDS, numera KD.) Han startade också dagstidningen Dagen för att nå ut med sitt politiska och kristna budskap.

I boken möter du också Lewi på det personliga planet. När hustrun svävar mellan liv och död med ett dött foster i sin kropp vägrar han låta sjukvården ta hand om henne. Flera dar tillbringar han bedjande vid hennes sjukbädd. De förlitar sig på sin Herre och Gud och när livet mot förmodan triumferar, lovprisar han Herren genom att skriva en av de kanske vackraste psalmerna som finns i vår psalmbok.

Himmel och jord må brinna

Höjder och berg försvinna

Men den som tror skall finna

Löftena de står kvar

Lewis Resa är berättelsen om 1900-talets Sverige och om vad en människa, som tidigt finner en klar inriktning mot sitt livsmål, hinner med och förmår under sin levnad. Det är också berättelsen om hur innerlig vänskap kan förvandlas till bitter, förgörande fiendskap. Läs den.

Och som sagt, han skrev bra han Per-Ola borta Hjoggböle.

Även ett så gediget livsverk som Levi Pethrus vittrar sönder under tidens tand. I dagens sekulariserade Sverige finns inte mycket kvar. Eldssjälarna har lämnat jordelivet och många av de numera tomma församlingskyrkorna har sålts undan och blivit bostäder.

Söker du det skönlitterära hos P.O. Enquist blir ”Livläkarens besök” det självklara valet. Även den med historiskt tema.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!