Den kände konstnären Erling Johansson fascinerades av ljuset och miljön bakom de gamla sjöbodarna som gränsar mot räddningstjänstens övningsområde. När jag kom dit med min kamera tidigt på söndagsmorgonen höll Johansson på att färdigställa sitt första konstverk, men det skulle bli ett till. Efter 15 timmars målning var han ensam kvar men med två stora färgsprakande dukar vid sin sida.
Projektet var en idé av Olle Lundqvist och projektledare var Casimir Djuric. Första tanken var att det skulle bli världens längsta målning men det blev i stället temat ”inspiration av en tid och en plats”
Konstverken ställdes sedan ut både på Noliamässan och World Trade Center i Stockholm innan de såldes för 500 000 kronor och överskottet gick till nya kulturprojekt i Norrbotten.
Piteå dansar och ler hade denna helg återuppstått, med många nya grepp utöver musiken. Konstprojektet, sommartoppen i P3 samt teckningstävling för barn gjorde gatufesten från 60-talet vitalare än någonsin och det blev stor succé.
Ett gäng entusiastiska och idérika unga män bestående av Olle Lundqvist, Peter Eliasson och Gunnar Forslund var kärnan i det gäng som gjorde omstarten möjlig.
Piteå kommun gillade idén och gick in med förlustgaranti på 250 000 kronor, pengar som aldrig behövde betalas ut.
Peter LeMarc, Eldkvarn, Marie Bergman och Traste Lindéns kvintett var några av de artister som bidrog till succén i nystarten som lockade 15 000 besökare. En festlighet som sedan traditionsenligt pågått i många år.
Se mer nutidshistoria på gunnarwestergren.com.