Nicolas Lunabba är flerfaldigt prisad för sitt arbete med barn och unga. Debutboken Blir du ledsen om jag dör? (2022) blev en enorm kritiker- och läsarsuccé och i september 2023 släpptes Dagbok från 20-talet. Hans skrivande mänskliggör unga som hamnar i våldsspiraler. Han har arbetat med barn och unga i över 20 år genom organisationen Helamalmö. Han är en stark röst i samhällsdebatten och lyfter frågor som är högaktuella – barn som mördas och barn som mördar – från ett perspektiv som sällan får plats i media. Nämligen barnens.
Samtalen och föreläsningarna, som arrangerats av Rättighetscentrum Norrbotten, har varit välbesökta. Sammanlagt har 260 personer i olika målgrupper fått möta Lunabba i Jokkmokk, Piteå, Boden och Luleå. De har lyssnat inte bara till hans berättelse utan också till hans uppmaning till oss alla att ta ansvar och ta ställning.
Vad vill vi med våra barn och ungdomar? är hans retoriska fråga.
Barnkonventionen är lag i Sverige och ska garantera barns rätt till trygghet, utbildning, inflytande mm men vi lever inte upp till det i dag. Är det något som politikerna bör fokusera på så är det just det menar Lunabba och delar sin oro över det tonläge som nu tillåts i samhällsdebatten när det gäller barn och unga som finns i riskmiljöer. De avhumaniseras och reduceras till ett problem som ska lösas istället för en människa som behöver trygghet och stöd. Lunabbas budskap kan kokas ner till att vi alla behöver göra det vi kan, där vi finns och verkar. I föreningen, i grannskapet, i skolan, i socialtjänsten, på fritidsgården eller var vi nu möter barn och ungdomar. Hjälps vi åt och jobbar tillsammans med och för barnen och ungdomarna så kan vi göra mycket gott!