En utsökt njutning och hyllning

Vackrast på vinterns uteservering är domherren med sitt röda bröst.

Vackrast på vinterns uteservering är domherren med sitt röda bröst.

Foto: Tore Hagman

Familj2021-11-21 13:00

Bokrecension

Författare: Stefan Edman, Tore Hagman. 

Bok: Förundran– Natur som ger livslust. 

Votum Förlag 2021

Närapå dagligen påminns vi om hur viktig miljön är, behovet av ett påtagligt miljöarbete och att vi nu kanske upplever den snabbaste minskningen av arter på jorden. Där det i allt högre grad betonas vikten av en biologisk mångfald, vilken är den grund som hela naturen vilar på. Det är mycket tack var den som en rad livsviktiga funktioner skapas ute i naturen.

Ett välkommet bidrag till den biologiska mångfalden och i vilken vi är en del av, är boken Förundran. En bok som är som en balsam för själen för alla som gärna vill umgås med naturen och ströva i skog och mark. En bok man läser med odelat nöje.

De 52 korta välformulerade kåserierna, på 150 sidor, ordnade efter årstider, beskriver det mest levande om naturens värld och väcker onekligen sympati där sinnet för naturen ännu är öppet. När man tar del av innehållet känner man onekligen doft från skog och äng, ibland rusande och ebbande, ibland milt och smekande.

Här möter läsaren förutom en hel del faktaupplysningar, många intressanta detaljer och fångas av författarens förundran inför den rikedom som livet på jorden innehåller. För att inte tala om de vackra bilderna, vilka är ett viktigt komplement till texterna. 

En angelägen bok som lär oss värda och vårda vår ömtåliga natur.

Läsaren får uppleva författarens vandringar ute i naturen, som bjuder på en rad variationer av upplevelser genom årstiderna. Det handlar bland annat om märkliga iakttagelser från vårens konserter ute i naturen, vad fåglarna vill när de sjunger, om fåglars flytt runt stora delar av jordklotet, vem som bestämmer i myrstacken, binas magiska dans, om nattviolen som gjorde Linné till sexrådgivare, om svampar, älg(s)kog, gräsänders vänsterprassel, svampar och kring frågeställningen: kan björkar tänka? 

Författaren är inför naturen idel öra och i hans begåvning som naturiakttagare ingår samtidigt idel öga.

De lustfyllda upplevelserna är fria från överdriven naturromantik och känslosvall. Uppgifternas mångfald och pålitlighet och språkets konstnärliga glans och realism gör att varje människa borde sätta boken under ögonen. Här finns också en god portion visdomsord om den natur vi alla är så beroende, och som i allt högre grad måste skyddas. 

Boken låter oss förundras och upplyftas av vad naturen bjuder, där vi i dessa ”skövlingstider” måste lära oss att alltmer vörda och vårda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!