Elever lagade lunch på forntidsvis

Under examensveckan fick treorna på Backgårdskolan avsluta sitt arbete om forntiden genom att lära sig laga mat i en kokgrop. Ett skolarbete som engagerade.

Först fick eleverna hjälpas åt att gräva en grop.

Först fick eleverna hjälpas åt att gräva en grop.

Foto: Privat

Familj2020-06-15 16:00

En fin tradition på Backgårdsskolan är att eleverna får lära sig laga mat utomhus i kokgropar. Under sista skolveckan fick klasserna 3A och 3B, prova ett sätt som användes för flera tusen år sedan. Fritidspedagogen Åsa Bäcklund och pedagogen Marcus Lund samt grundskollärarna Lillemor Eriksson och Karin Berglund fanns på plats för att visa eleverna.

– Vi började morgonen med att värma runda stenar på elden. Sen grävde vi en kokgrop och så gjorde vi iordning laxpaket med smör och citronpeppar. Vi hade även fått förstekt sej från köket som vi också gjorde paket av. Sedan fyllde vi på med ett lager av kokheta stenar i botten på gropen, säger läraren Karin Berglund.

undefined
Först fick eleverna hjälpas åt att gräva en grop.

Eleverna fick lära sig att sätta fuktig mossa på de varma stenarna. Paketen med fisk placerades ovanpå. Ångan från den fuktiga mossan förhindrade att fisken skulle brännas. Sedan la de ett lager med mossa över laxpaketen och varma stenar. Till sist täckte de gropen med jord.

– Medan fisken kokade i gropen bakade vi bröd. Vi gjorde kakor som naggades och gräddade dem på muurikkan. När fisken var klar grävde vi upp laxpaketen och åt laxen på smörat bröd. Det var jättegott, säger Berglund.

undefined
Stenar som värmts lades i grop började ånga av den fuktiga mossan. Sedan lade fritidspedagogen Åsa Bäcklund laxpaketen ovanpå mossan. Det är sjätte året som hon gör det här med elever på skolan.

Alla elever tyckte att dagen var både spännande och kul.

– De var hjälpsamma, grävde och tog ansvar. Alla elever var jätteduktiga och de tyckte fisken smakade fantastiskt gott. Det är sjätte gången jag gör det här med skolans elever och det är lika roligt varje gång, säger fritidspedagogen Åsa Bäcklund.

undefined
Medan fisken kokade i gropen fick eleverna baka bröd som de gräddade på muurikkan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om