I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt- och kärlsjukdom. Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom, till exempel astma eller KOL. Hjärt- och kärlsjukdom, till exempel stroke, hjärtinfarkt och plötsligt hjärtstopp är fortfarande Sveriges största dödsorsak.
– Det är oerhört angeläget att forskningen får fortsätta att rädda liv och ge människor friska levnadsår. Det gäller oss alla. Vi vill därför tacka alla givare som fortsätter att bidra till livsavgörande genombrott, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt–Lungfonden.
Fonden har i år delat ut totalt 298 miljoner kronor till svensk forskning i form av projektanslag, forskartjänster, forskarmånader, Hjärt–Lungfondens stora forskningsanslag, Prins Daniels anslag för yngre lovande forskare och stipendier för forskning utomlands.
Man är också huvudfinansiär av den stora befolkningsstudien SCAPIS, där 30 000 svenskar har genomgått omfattande undersökningar av hjärta, kärl och lungor. Målet är att kunna förutsäga vem som riskerar att drabbas av hjärt-, kärl- eller lungsjukdomar och att genom individanpassade behandlingar förhindra att sjukdomarna uppstår.