Jo, lördagen den 6 augusti lockade de, Sofia Rutbäck-Eriksson och Torsten Åhlander, ett 50-tal personer att samlas i Arvidsträsks byagård för att lyssna på deras berättelser.
Sofia Rutbäck-Eriksson var inbjuden med anledning av att hennes senaste bok, "Mordnatt råder, tyst det är i husen", som utspelar sig i byn, samma dag utkom som pappersbok. Boken fungerar ungefär som en deckarjulkalender med både nya och gamla mord, och Sofia berättade om hur den kom till och hur hennes skrivande till största delen handlar om en passion för skrivande. Hon tar vara på varje möjlig stund, alla tider på dygnet.
Egentligen har hon alltid skrivit, redan som liten plitade hon ihop historier, och när hon fick barn började hon skriva små berättelser för barnet. Hennes första utgivna böcker var barnböcker. Efter några barnböcker var steget inte långt till deckarhistorierna, och när hon väl börjat, kunde hon inte sluta. Hittills har det blivit ett tiotal.
Sofia berättade, med mycket humor och utan att avslöja för mycket, om några av sina böcker och om personerna som figurerar i dem. Naturligtvis var publiken kanske mest intresserad av den senaste, då de är väl bekanta med miljön och kanske lite småstolta över att deras hus "finns i bokform". Säkerligen får Sofias deckare, efter hennes intressanta presentation, ett antal nya läsare i "mordbyn".
För de inte alldeles purunga är Torsten Åhlander inget okänt namn. TV-profil har han nog kallats. För många var han en synonym för Nordnytt, och Arne Weisse lär ha kallat honom "vår klippa i norr". Som sommarboende i Arvidsträsk sedan decennier tillbaka var han inbjuden till byagården i Arvidsträsk. Han valde att belysa olika aspekter av åldrandet. "Att vara mellan 90 och 100" kallade han sitt föredrag.
Vad betyder egentligen gammal, och varför känns det bättre att kallas "äldre" än "gammal"? var en av hans ingångar till ämnet. Synonymer till gammal finns det gott om på svenska. Exempelvis ålderstigen, med hög ålder, till åren kommen, åldrad, utlevad, kraftlös, orkeslös utsliten, förlegad, föråldrad, ålderdomlig, otidsenlig, mossig, mossbelupen, mångårig, möglig. Jämför detta med kulturer i exempelvis. Asien och Afrika, där gammal kan ersättas med ord som vis, klok, mogen, kunnig, erfaren är vanliga.
Då Torsten fyllt 93 år har han många exempel på vad det innebär att vara gammal, men det dröjde lång tid innan det gick upp för honom att han verkligen blivit gammal. Än är han dock inte äldst, det finns det många exempel på personer som blivit, eller är 10, ja till och med 15 år äldre.
Frågan är hur man bör göra om man vill bli riktigt gammal, utom att man naturligtvis ska ha ärvt rätt gener! Det finns fyra områden i världen, de så kallade blå zonerna, där folk inte bara lever ovanligt länge, utan också är osedvanligt friska och pigga. Inte alldeles förvånande verkar deras recept vara: frånvaro av stress, sund kost, mycket vegetabilier, motion, minimalt med alkohol - förutom lite vin, och framför allt känslan av att ha en uppgift, vara till nytta och leva i en social gemenskap.
Att bli äldst av alla har inget egenvärde. Torsten menar att listan av negativa aspekter på hög ålder kan göras hur lång som helst. Det räcker med att syn och hörsel blir sämre, kroppen inte är sig lik, och minnet kanske sviktar, men genom att fortsätta vara aktiv, att göra det man klarar av och som i Torstens fall ha en veckolista där något måste göras (och som han GÖR) varje dag.
Det positiva är att få fortsätta att var med, se de yngre generationerna växa upp, ja helt enkelt "se hur det går".
Han avslutade sitt föredrag med att högläsa en västindisk morgonbön, som han själv upprepar varje morgon. Den slutar med denna önskan:
– Lär mig vara förnuftig och mild. Jag vill inte bli ett helgon - jag tror att de är väldigt svåra att leva med - men rädda mig från att bli en sur gammal man, som intet annat är än kronan av allt på Djävulens arbete.
För de som lyssnade på Torsten Åhlander i Byagården i Arvidsträsk den 6 augusti var det uppenbart att han varken är sur eller gammal, man alla skratt hans berättelser lockade till, borde bidra till att genomsnittsåldern ökar på alla som var där.