De vill uppmärksamma teckenspråkets dag

Den 14 maj är det teckenspråkets dag. På Rönnskolan i Piteå använder eleverna främst tecken som stöd till talet. "Många som besöker oss säger wow när de ser oss teckna, alla vill lära sig", säger Jeanette Synnergren, specialpedagog och talpedagog.

Eleven Elda Mengesha och Jeanette Synnergren, specialpedagog och talpedagog på Rönnskolan i Piteå vill att teckenspråkets dag ska uppmärksammas.

Eleven Elda Mengesha och Jeanette Synnergren, specialpedagog och talpedagog på Rönnskolan i Piteå vill att teckenspråkets dag ska uppmärksammas.

Foto: Laila Bäckström

Familj2021-05-14 05:00

I Jeanette Synnergrens klass går elever i mellanstadiet och högstadiet.

– Eleverna är så duktiga på det här med tecken, vi använder det främst som stöd till talet. Många som besöker oss säger "wow" när de ser oss teckna, alla vill lära sig.

Hon berättar att innan coronapandemin, så hade eleverna även besök av elever från grundskolan som de lärde att teckna. Som PT tidigare berättat har klassen även gjort en musikvideo som handlar om hur viktigt det är att tvätta händerna, nu har man även teckentolkat den. Man har även spelat in en annan video där man tecknar de olika färgerna.

– Filmerna finns på Piteå kommuns You Tube-kanal så nu kan alla som vill lära sig att teckna, säger Jeanette Synnergren som menar att det är viktigt att kunna använda sig av tecken för att kommunicera.

– Att kunna kommunicera är A och O, för att göra sig förstådd och för att kunna påverka i samhället.

Rönnskolan är en del av särskolan, som inom kort byter namn till anpassad grundskola.

– Jag pratar ibland och tecknar ibland, men det är roligare att prata, säger Elda Mengesha som även läser engelska i skolan och också pratar hemspråket tigrinska.

– Många tycker att det är coolt att kunna teckna, på gymnasiet finns en valbar kurs om man vill lära sig. När coronapandemin är över kan man även höra av sig till oss på Rönnskolan om man vill veta mer, säger Jeanette Synnergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!