Den första upplagan av Akutgeriatrik gavs ut år 2013. Huvudförfattare var Aase Wisten, medicine doktor, geriatriker samt universitetslektor på läkarutbildningen i Sunderbyn. När det var dags för en ny upplaga hörde hon av sig till förlaget och bad att få göra några korrigeringar.
– I själva verket blev det många förändringar, det här är till stora delar en ny bok. Vi har uppdaterat innehållet och gjort kompletteringar. Flera kapitel har skrivits om och nya har tillkommit. Det har hunnit hända en hel del på området sedan förra tryckningen, berättar hon.
Vid sin sida har hon haft Ingrid Brännström, tidigare klinikapotekare på Sunderby sjukhus.
– Ingrid hjälpte även till med den förra upplagan. Det handlar ofta om läkemedel när det gäller äldre och där är Ingrid en expert. Hennes insats är ovärderlig, säger Aase Wisten.
Som medförfattare till ett av kapitlena står också Berit Larsson, specialistläkare i geriatrik och verksam i Göteborg.
– Vi hoppas att boken Akutgeriatrik ska läsas av så många som möjligt i vården, säger Aase Wisten.
Bland de vårdsökande i Norrbotten är de äldre i majoritet. Men den äldre patienten får inte alltid rätt bedömning och behandling. I länet finns endast tre verksamma geriatriker samt två under utbildning.
– Det är svårt att rekrytera unga till denna specialitet. Geriatrik, alltså läran om äldre och äldres sjukdomar, har tyvärr inte speciellt hög status, säger Aase Wisten.
Hon anser att det är viktigt att höja kunskapsnivån generellt. Akutgeriatrik riktar sig främst till läkare, men är skriven så att alla som arbetar inom hälso- och sjukvården ska kunna ha nytta av den.