Coronasäker utställning för jubilerande fotograf

Som 14-åring köpte han sin första systemkamera, nu finns hans natur- och sportbilder att beskåda på en coronasäker utställning på Hanséns konditori i Piteå. "Jag ser bilder överallt", säger Gunnar Westergren.

På Hanséns konditori i Piteå har Gunnar Westergren en coronasäker utställning. Hit kan man komma för att både fika och titta på natur- och sportbilder.

På Hanséns konditori i Piteå har Gunnar Westergren en coronasäker utställning. Hit kan man komma för att både fika och titta på natur- och sportbilder.

Foto: Maria Johansson

Familj2020-12-07 10:00

Tre av bilderna på utställningen är fotade med en fyra år gammal Iphone 7 plus. Det handlar om frusen vattenkonst på isbanan på Stadsfjärden i Piteå.

– Jag ville visa att man inte behöver ha jättebra utrustning, men sedan har jag behandlat bilderna i Photoshop och höjt kontrasten för att förstärka mönstret, säger Gunnar Westergren.

Han köpte sin första systemkamera som 14-åring uppe i Arjeplog och började jobba som lokalredaktör på Norrbottens Kuriren i Älvsbyn redan 1970. Sedan följde Armens fotoskola i Kristianstad och två år på Bergnässkolans fotolinje i Luleå. Redan under andra skolåret började han på Piteå-Tidningen som fotograf och där blev han kvar tills för tre år sedan.

I dag är han frilans och "tidsmiljonär" som han uttrycker det och fotograferar det som inspirerar honom och väcker glädje. Dels med en mindre systemkamera, dels med mobilen som han alltid bär med sig.

– Just nu har jag 7 787 bilder i mobilen och 360 filmer, det blir en hel del (skratt).

På utställningen: "Fika, filmrulle, fotokonst" finns både hans sportbilder (varav många publicerats i Piteå-Tidningen) och även naturbilder som är gjorda på canvas.

– Att vara fotograf är att se motivet och måla med ljuset, säger Gunnar Westergren som tillbringar mycket tid ute i naturen, både hemma i Piteå och uppe i fritidshuset i Arjeplog.

Där fick han se en av de vackraste renar han någonsin sett på sandåsarna runt fritidshuset sommaren 2019. På utställningen har den fått namnet "Magiska renen".

– När jag sakta kom körande efter skogsvägen ställde de sig upp och poserade.

Hur kom du på att ha utställningen här på ett kafé?

– Det finns fina utställningslokaler, men då riktar man sig till de "redan frälsta". Hit kommer dem som aldrig skulle besöka en konstutställning, man kommer hit för att fika och så upptäcker man att det verkar finnas bilder att titta på också, säger Gunnar Westergren som försökt tänka till för att göra utställingen coronaanpassad.

– De öppnar redan klockan sju på morgonen och så pågår utställningen ända fram till den 15 januari. Så det ska inte behöva bli någon trängsel utan det är enkelt att hålla avstånd, säger Gunnar Westergren som även tagit fram munskydd med två av motiven på – "Magiska renen" och "Små grodorna, små grodorna".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!