En bok som i dessa tider, inte minst med tanke på kriget i Ukraina- som ligger oss nära – och den förstörelse som där äger rum, väcker minnen till liv hos många.
I boken, illustrerad med många fotografier, berättar Paavonkallio inledningsvis om krigets ohyggligheter, om striderna i Torneå och Tornedalen och Rovaniemis ödeläggelse, om flykten undan kriget och hur människor och djur evakuerades till Sverige och till olika evakueringsplatser.
Författaren kom med sin familj till Blåsmark, där de fick plats i skolan. I ”Blåsmarkslägret” förlades 160 finländska medborgare, de flesta från Rovaniemi. I flera kapitel skildrar författaren livet i lägret. Han berättar utförligt om bland annat matordningen, om den vänlighet och kärlek de evakuerade möttes av och som för honom blev ”den goda byn”.
Flera personer i ”den goda byn” finns namngivna i boken som gavs ut 1947. Personer som enligt författaren ”aldrig skall glömmas”. Bland de namngivna i boken är Edvard Sjöberg, Frans och Beda Dahlbäck, Emma Dahlbäck, dom förestod posten, Ebba Wirén och Elin Lundberg, bröderna Jonas och Anshelm Lundström, Anton Eriksson, Hugo Johansson, Artur Lundqvist. Även flera andra omnämns. När Blåsmarsklägret upplöstes återvände en del till Finland. De som då inte hade möjlighet förflyttades till Kusmark i Västerbotten i väntan på bättre möjligheter.
Paavonkallio avrundar sin bok med att berätta om finska Lapplands återuppbyggande.