Först ut var Jonas Jalar som berättade hur det hela startade i blygsam skala och nu är mångmiljonverksamhet med anläggningar i Älvsbyn och Piteåområdet.Verksamheten utvecklas hela tiden med nya möjligheter och utmaningar, nya tekniker och behov inte minst gällande framtida tillgång till el. Anläggningen i Flurheden/Lappurträsk byggs nu till med en tunnel som ger möjlighet till förbättrad
testmöjlighet.
Efter gofikat var det dags för norrskenforskare Margit Dyrland att berätta om detta himlafenomen som har många namn. Vi fick t.ex. veta att Inuiterna kallar det för aqsalijaat-spåren från spöken som spelar fotboll (med valrosskalle). På ett kunnigt och inlevelsefullt sätt att berätta fick vi bl.a. veta vad norrsken är och varför man forskar på ämnet, hur man kan förutsäga om det bli norrsken, tips på appar och hur man fotar på bästa sätt. Och eftersom Margit bott på Svalbard i flera år så fick vi också ta del av berättelser och bilder från detta fantastiska område.
De femtiotal åhörare som var på plats vände åter hemåt efter denna trevliga stund med nya kunskaper och insikter om testverksamhet och troligen betraktar vi norrskenet med lite andra ögon när den lyser upp himlen. Tack till föreläsarna och ni som kom.