Undersökningen är gjord på uppdrag av Barncancerfonden och vänder sig till föräldrar och vårdnadshavare till barn med cancer. Den visar att endast 24 procent av föräldrarna anser att det psykosociala stöd som det insjuknade barnet fick från sjukvården efter vårdtiden var bra. Motsvarande siffra för syskon till det sjuka barnet – endast 10 procent. För föräldrarna själva är det 20 procent som anser att det psykosociala stöd de fick var bra bland annat genom professionellt samtalsstöd och stödgrupper.
– Siffrorna talar sitt tydliga språk – bättre psykosocialt stöd behövs. Att få stöd och samtala om sorg och svåra saker i livet är en viktig del i en läkeprocess, trots det lämnas alltför många familjer ensamma i att bearbeta den kris en barncancerdiagnos innebär, säger Jessica Runemark, chef för Barncancerfondens programverksamhet.
Barncancerfondens insatser riktar sig till det insjuknade barnet, syskon, föräldrar och närstående, både under och efter behandling. Stödet ska fungera som ett komplement till sjukvården och ges på flera olika sätt. Det digitala samtalsstödet utvidgas med ytterligare en legitimerad psykoterapeut för att kunna möta det stora behovet av professionellt samtalsstöd. Digitala samtalsgrupper startas för föräldrar till barn med cancer, för syskon och specifika grupper för de föräldrar som mist ett barn. Digitalt program "En serie om sorg" i vilken en legitimerad psykoterapeut leder samtal om att förlora ett barn. Syftet med stödverksamheten är att ge jämlikt stöd oavsett var i landet en familj bor.
– Lidandet är stort och akut. Vi har inget annat val än att förstärka stöd till drabbade. Men parallellt för vi nära samtal med ansvariga på kommunal, regional och nationell nivå för att bidra till en fungerande välfärd där fler drabbade får det stöd man behöver för att leva, inte bara överleva, säger Katarina Gold, operativ chef på Barncancerfonden.