Det var en vinst som innebar att lilla Arvidsjaur kom att koras till landets bästa ungdomslag i sin sport.
– Jag minns den oväntade segern som det vore i går, säger Anneli.
I dag är volleybollsporten att betrakta som närmast stendöd i Norrbotten.
Annat var det på 1970- och -80-talet då många duktig volleybollgäng fanns i Norrbotten på både dam- och herrsidan samt inte minst på ungdomsnivå. Bland annat då i inlandet där både Arvidsjaur och Glommersträsk blev så duktiga att man under flera år kom att tillhöra Sverigeeliten på – både flick- och seniorsidan.
Att volleyboll under 1970-talet blev Arvidsjaurs största och populäraste sport bland ortens flickor tillskrivs tränarduon Susanne och Gunnar Nordlander. Ett lärarpar som kom från mellansverige till Arvidsjaur och hade med sig en volleybollkunskap som de till fullo lyckades förmedla till sina adepter.
– Susanne och Gunnar var jätteduktiga. Volleyboll var då en sport som vi tonårstjejer inte visste så mycket om men som vi genom deras kunskap och entusiasm tog till oss och snabbt började gilla, berättar en av deras då unga adepter Anneli Sandberg (som då hette Granström i efternamn).
Riktigt omtalade blev de 15-åriga Arvidsjaurstjejerna när de våren 1976 lyckades vinna rikstävlingen ”70-iaden”som det året avgjordes i Norrbotten och Piteå. En oväntad jätteskräll som gav de då 15-åriga inlandstjejerna epitetet bästa ungdomslaget i Sverige vilket förstås gav eko i volleybollkretsar i hela landet.
– Efter att ha slagit ut Vallentuna i semifinalen lyckades vi efter en jämn match besegra också favorittippade Växjö, med flera u-landslagstjejer i laget, i finalen med setsiffrorna 2–1. Det var jättestort för oss alla inblandade, minns Anneli.
Flera av spelarna, bestående av Anneli Granström, Lena Lundmark, Kerstin Mörtzell, Sofi Lundström, Anneli Holmqvist, Mona Marklund, Marianne Lundqvist och Mari Degerman, fick senare även nöjet att uppleva den framgångsvåg ortens damlag i volleyboll hade några säsonger senare.
Arvidsjaurstjejerna tillhörde andra halvan av 1970-talet toppgängen i ett av landets två serier under dåvarande elitserie. Våren 1980 var inlandslaget till och med mycket nära att ta steget upp till landets högsta serie.
– Vi föll tyvärr i den avslutande kvalmatchen mot Avesta efter en jämn femsetare vilket stoppade avancemanget till elitserien, minns Anneli Sandberg som tillsammans med lagkompisen Kerstin Mörtsell ansågs så lovande att de fick äran att delta i ett träningsläger för blivande ungdomslandslagskandidater.
Efter kvalmissen fick framgångarna ett absurt slut då Arvidsjaurslaget splittrades.
– Några av tjejerna flyttade till andra orter för jobb, studier och spel i andra klubbar och när dessutom vår duktiga tränarduo i samma veva valde att lämna inlandet så var det roliga slut, konstaterar Anneli Sandberg som tycker det är tråkigt att volleyboll numera är en idrott som i stort sett helt tappat ”fotfästet” i vårt län.
– Men kanske kan landslagsdamernas framgång på sistone bidra till att intresset snart tar lite fart igen, hoppas Anneli.