Det var regntunga skyar när elever på Kyrkholmsskolan skulle ut och vandra. Dagen innan hade de blivit peppade i klassrummet av Renata Chlumska som hade sällskap till Arjeplog med sin tioåriga dotter.
– Vi har alla vårt eget äventyr, i det stora och i det lilla. Själv tävlar jag inte med någon utan mitt mål är att hitta min egen gräns, sa hon inför eleverna och visade bilder från sina äventyr.
Hon betonade att äventyret sällan handlar om stora muskler. Snarare är det den mentala förmågan som är viktig.
– Tänk er, jag är född och uppvuxen i platta Skåne! Ändå blev jag en toppvandrare, säger hon.
Chlumska började med klippklättring på Kullaberg. Det var en sport som passade henne väl. Hennes intresse för höga berg väcktes när hon lyssnade till en föreläsning med Göran Kropp. Han hade äventyrare som yrke vilket inspirerade. De blev ett par och snart började planeringen för att ta sig upp på Mount Everest.
Expeditionen kombinerades med att städa och man lyckades nå målet var att plocka ner 25 syrgastuber från ett basläger på 7 906 meter över havet. Den 5 maj 1999 besteg Renata Chlumska världens högsta berg. Därmed blev hon inte bara den första svenska kvinna som bestigit toppen utan även den första kvinnan från Tjeckien. Hennes föräldrar kom till Sverige i början av 1970-talet och hon har dubbelt medborgarskap.
– Det är en mäktig och omtumlande känsla att vara på världens högsta berg. Det är både en yttre och inre resa. Man får en chans att krama ur det bästa ur sig själv. Det går inte att jämföra med något annat. Jag var oerhört lycklig, säger hon och visar ett klipp från när hon vecklar ut flaggan på toppen.
Vandring på höga höjder handlar mycket om höghöjdsförmåga, vilket man kan träna upp.
– Men alla har inte förmågan, så är det bara, men en sak som kan vara hoppingivande för den som vill börja senare i livet är att hjärnan klarar tunnare luft ju äldre man blir.
Vandringen till toppen av Vuordnátj dagen kantades av frågesport och på toppen av berget kunde alla blicka ut över landskapet. Flera av eleverna hade gått upp hit tidigare. Efter lunchmacka passade hon på att ge tips.
– Tänk på att börja vandringen lättklädd. Man kan gott frysa litet vid start eftersom man snabbt blir varm. När man sedan kommer fram kan man istället klä på sig. Undvik att ha gå med dunjackor. När de blir litet fuktiga och man svettas blir det kyligt, säger hon.
Idrottsläraren Rikard Hedman var mycket nöjd över vandringen med alla elever.
– Det här är oerhört inspirerande. Jag är glad att glad över att besöket som planerats redan innan pandemin, nu kunde bli av.