Tyvärr var det inte sommarprägel som på bilden ovan, regntunga moln och skurar stod för det gråa inslaget. Men i sammanträdessalen i Baltiska som det heter i folkmun samlades 53 hembygdsvänner från länets 86 hembygdsföreningar.
Mötet inleddes med en kort presentation av Lena Olofsson, Purnuvaara och Studieförbundet Vuxenskolans verksamhetschef Cathrin Risén presenterade olika kurser och evenemang i Norrbotten.
Årsmötesförhandlingarna leddes av kommunstyrelsens ordförande Birgitta Larsson och som bisittare och sekreterare Ann-Helen Mickelsson, ordförande för hembygdsföreningen. Dagordningen avverkades snabbt och styrelsen blev i stor sett samma som tidigare dock med undantag, ersättaren Pia Hulkoff ersattes med Jonas Gunnarsson, Svensbyn. I övrigt som ordförande Kent Ögren, Luleå och som ledamöter Brith Fäldt, Svensbyn, Lars Lindberg, Luleå, Rolf Johansson, Luleå, Britt Esperi, Leipijärvi, Lena Olofsson, Purnuvaara samt Ann-Katrine Sämfors, Piteå.
Norrbottens hembygdsförbund som brukligt varje år utdelar diplomet till en förening som genom sin verksamhet håller landsbygden levande. I år blev det Purnuvaara hembygdsförening som fick diplomet med motiveringen För hembygdsföreningens engagemang att hålla samman bygden genom sina många arrangemang med hembygden som tema samt genom musiken och dansen som lockar många besökare.
Efter årsmötet serverades lunch som bestod av en smakrik Nikkaluoktasoppa inför den stundande guidade bussturen där hembygdsföreningen ville visa upp de stora förändringarna i bebyggelsen på grund av gruvans utbredning i Malmberget. I Repisvaara intill Dundret har det växt upp nytt bostadsområde, färden gick sen till Östra Malmberget och alla tomma rivningsklara hus. Där fick många lämna sin hembygd och sätta nya bopålar i Gällivares tätort. Gruvan växer istället.