Allt mer populärt att mata fåglar

Konstnären och fågelkännaren Matsåke Bergström, Lakafors, har märkt av ett ökat intresse för matning av småfåglar i vinter. Men det finns ett par saker som man bör tänka på innan man börjar.

Fågelkännaren Matsåke Bergström menar att det viktigaste är rätt sorts mat, skydd och god hygien vid matplatsen.

Fågelkännaren Matsåke Bergström menar att det viktigaste är rätt sorts mat, skydd och god hygien vid matplatsen.

Foto: Maria Johansson

Familj2021-02-10 14:30

– Jag har matat fåglar sedan jag var fem år. I Lakafors där jag bor har jag matat småfåglar i 45 vintrar och det är mig ett kärt nöje säger, Matsåke Bergström.

Just nu får han mycket frågor om matning. Ofta undrar de som hör av sig vad man bör tänka på till en början.

– Det är viktigt att se till att småfåglarna får skydd mot större rovfåglar. Därför är det bra om man kan sätta matbordet i närheten av träd eller ett litet skogsparti som ger skydd. Man ska inte ha helt öppet för då får man inga gäster i sin restaurang, säger han.

Valet av föda är också viktigt.

– Småfåglar behöver fettrik kost som finns i fröer, talg och i ryggsspäck från gris. Det står så på etiketten, men jag kallar det fläsk. Fett ger energi och kroppsvärme under kalla vinterdagar, säger Bergström.

En del husägare är rädd för att dra till sig gnagare som gärna äter från den mat som spills från fågelbordet.

– I dag finns en hel arsenal av fågelmat i butikerna. Om man inte vill ha möss och sorkar vid huset kan man ha matplatsen lite längre från huset. Man kan också ge fåglarna skalade solrosfrön som inte lämnar något markspill alls, säger han och fortsätter:

– Det som också är viktigt att tänka på är att hålla god hygien vid matplatsen. Om fåglarna lämnar sin spillning i maten samtidigt som de äter, så ökar risken för salmonella.

De vanligaste fågelarterna som matas i Norrbotten är Talgoxe, Blåmes, Pilfink, Domherre och Grönfink, Nötskrikor och Skator. Nötväckan har de senaste åren blivit alltmer vanlig i området. Den kommer söderifrån och har nu etablerat sig häruppe i norr.

– Just nu är Grönfinken är hårt drabbad av parasitinfektionen Gulknopp. Det gör att det sväller igen i halsen på fåglarna och de kan inte andas. De dör som flugor. Många har hört av sig till mig och de har saknat Grönfinken i vinter. 

Han har många hackspettar hos sig och ibland kan han få se Vitryggig hackspett. 

– Det är en av våra mest sällsynta fåglar. Har man tur kan man få se en sådan vid sitt fågelbord.

Där det finns gott om småfågel finns det även rovfågel.

– Sparvhöken kommer ibland och hälsar på. Det är många som är förargade på rovfåglar men de är hungriga och ska ha mat de också, säger han.

Matsåke Bergström är en stor djurvän och han matar sina fåglar långt in på våren.

– I april och maj ger jag dem hampfrön för då kommer det Grönsiskor och hundratals Bergfinkar som gillar den sortens föda, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!