Allt fler vill sätta personlig prägel på begravningen

Valfrihet och att kunna sätta en personlig prägel på det sista avskedet är allt viktigare när människor i dag planerar för begravningar. Det visar en ny rapport om förändringar inom den svenska begravningsseden.

Urnbegravningar har blivit vanligare de senaste åren och utvecklingen förstärktes under coronapandemin. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Svenska kyrkan om förändringar i begravningsseden.

Urnbegravningar har blivit vanligare de senaste åren och utvecklingen förstärktes under coronapandemin. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Svenska kyrkan om förändringar i begravningsseden.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Familj2021-11-22 20:30

Under en tioårsperiod minskade andelen begravningar enligt Svenska kyrkans ordning från 81 till 65 procent av det totala antalet begravningar i Sverige. Under samma period ökade de borgerliga begravningarna från 8 till 14 procent. Även så kallade direktbegravningar, där stoftet efter en avliden jordfästs utan känd ceremoni, ökade, från 2 till 11 procent.

Det visar rapporten En ”riktig” begravning. Förändringar i begravningsseden inom Svenska kyrkan 2010-2020.

En övergripande slutsats är att den betoning på individualisering och valfrihet som finns i samhället i dag även sätter sin prägel på begravningsseden.

– Möjligheten att själv få agera och påverka det sista avskedet är central för många i dag, det blir ett sätt att bekräfta relationen till den döda, säger Kristina Helgesson Kjellin, forskare vid enheten för forskning och analys vid kyrkokansliet i Uppsala, som står bakom rapporten.

Det kan handla om val av plats och lokal, musik och utsmyckning, och om möjlighet för deltagarna att själva delta aktivt under begravningsakten genom att exempelvis kunna säga några ord till minne av den döde. Enligt rapporten tycks det som att det är den valfriheten, snarare än att vilja undvika religiösa inslag, som gör att alternativet borgerlig begravning har blivit vanligare.

– Det finns exempel på att även borgerliga begravningar innehåller tydliga kristna inslag, som psalmer och böner. Det avgörande verkar vara att akten uppfattas som friare att utforma personligt, säger Kristina Helgesson Kjellin.
 


Ökningen av så kallade direktbegravningar har på senare år fått uppmärksamhet. Den har brukat förklaras med saker som tidsbrist eller att människor undviker att konfronteras med döden.

I rapporten framkommer dock att bilden är mer komplex än så. Det är inte ovanligt att det även i samband med direktbegravningar förkommer ceremoniella inslag. Det kan handla om att samlas kring dödsbädden för ett gemensamt avsked eller om privata minnesstunder som inte fångas av statistiken. Därför har begravningsbranschen nu börjat använda termen ”begravning utan känd ceremoni” om denna typ av begravningar.

Rapporten tar också upp framväxten av nya gravplatser som askgravlund och askminneslund. Bakom utvecklingen kan finnas praktiska skäl, som att inte behöva sköta om en gravsten. Däremot är platsen viktig, att den svarar mot den avlidnes önskan och de anhörigas behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!