Allhelgonahelgen stundar och ökar i betydelse. Många som kommer till begravningsplatserna har ingen anhörig som är begravd där och kyrkogårdarna är ju också öppna för alla oavsett religion och kultur.
– Att helgen har blivit mer av en offentlig gemenskap som bygger på fin en stämning bland smyckade gravar och minneslundar talar emot andra tecken som visar på att död och begravning inte är något vi har tid för i vårt moderna samhälle, säger Ulf Lernéus.
Allhelgona eller Alla helgons dag är en högtid som kan spåras tillbaka till medeltiden och har lyckats hålla sin betydelse i stora delar av västvärlden. Det är i grunden en helg för eftertanke där man hedrar minnet från de som inte längre är med oss. Att smycka graven och tända ljus som brinner i höstmörkret från minneslundar och gravplatser är en tradition som engagerar allt fler.
Det är en generationsöverskridande sed där det är vanligt att hela familjen deltar. Även om traditionen har sin linda i religionen så är den numer religiöst neutral.
– Att minnas och hedra någon som är död behöver inte ha något med religion och kyrka att göra, menar Ulf Lernéus.
Seden att tända ett ljus på någons grav har också blivit digital. Många har långt till gravplatsen och då kan man gå in i någons digitala minnesrum, exempelvis på familjesidan.se och tända ett digitalt ljus. Under allhelgonahelgen skänker familjesidan.se fem kronor per tänt digitalt ljus till förmån för Rädda barnen.