Flera motioner relaterar på olika sätt till pandemin och hur den påverkat Svenska kyrkans verksamhet.
– Det handlar om att utvärdera och ta fasta på de erfarenheter som gjorts under det gångna året, till exempel när det gäller digitalisering, men också om att blicka framåt och se vad Svenska kyrkan behöver göra för att stå ännu bättre rustad vid nästa kris, säger Emma Hansen Dahlqvist, handläggare för kyrkomötet i ett pressmeddelande.
Hållbarhet och klimat är också ämnen som återkommer i flera motioner. Den biologiska mångfalden i kyrkans skogar och byggandet av vindkraftverk på kyrkans mark hör till de frågor som lyfts.
Flera motioner anknyter också till årets skrivelser från kyrkostyrelsen till kyrkomötet, som revideringen av psalmboken och förslagen om ökad administrativ samverkan inom ett antal områden för att möta framtida ekonomiska utmaningar för Svenska kyrkan.
Vården och tillgängliggörandet av det kyrkliga kulturarvet uppmärksammas också i ett antal motioner, bland annat lyfts att den så kallade kyrkoantikvariska ersättningen från staten behöver bli större.
Utöver de motioner som inkommit till årets kyrkomöte ska också sex bordlagda motioner från förra året behandlas.
Årets kyrkomöte sammanträder 5-8 oktober och 22-24 november. Den första sessionen genomförs digitalt med ledamöterna på distans. Den andra sessionen, i november, planeras att genomföras fysiskt med ledamöterna på plats i Uppsala, men beredskap finns för att även genomföra denna session digitalt.
Sessionen i november blir sista gången som nuvarande kyrkomöte samlas. Direkt efter att årets kyrkomöte avslutats samlas det nyvalda kyrkomötet för mandatperioden 2022-2025 för att bland annat välja ny kyrkostyrelse för de kommande fyra åren.