Ur PT:s arkiv

PT den 27 juni 2013.

PT den 27 juni 2013.

Foto: Arkiv

Familj2023-06-27 05:30

För 75 år sedan

En mindre vanlig fångst gjordes i en storryssja i Pitsund. Man fick upp en fisk som var svår att klassificera varför den sändes till fiskerinspektör fil dr Sten E. Berg i Luleå. Denne konstaterade att fisken faktiskt var en strömming men av inte mindre än 39 centimeters längd. Strömmingen plägar inte nå större längd än 20–22 cm. Möjligt är att strömmingen kommit vandrade från sydligare vatten – där den ju heter sill.

För 50 år sedan

13-åriga Birgitta Dahlberg från Rosvik skulle konfirmeras i Norrfjärdens kyrka på midsommarafton men det slutade i en stor familjetragedi. När hon åkte tillsammans med farmor och farfar krockade de med en norsk långtradare på E4. Birgitta och farmor och farfar Sadura och Daniel Dahlberg från Norsjö i Västerbotten, dödades omedelbart. En syster till Birgitta, Katrin, 15 år, skadades.

För 25 år sedan

Det brukar heta att guld som inte är stulet kommer tillbaka. Ett ordspråk som Göran Lundkvist, 80 år, i Lillträsk utanför Älvsbyn skriver under på. I september 1951 tappade han sin förlovningsring. Efter 47 år har han fått tillbaka den. När 12-årige John Bergstedt i Boviken gick ner till stranden för att ösa ur båten fick han se nåt som glimmade till, alldeles i strandkanten strax under vattenytan och såg sedan att det var en guldring. – Visserligen lite smutsig, säger Johan som visade den för storasyster Therese som var med. I ringen stod graverat ”Ann-Mari 21/9 1951”. Göran Lundkvist kommer ihåg när ringen försvann. Han var i full färd med att hjälpa Johan Bergstedts farfar, Karl Bergstedt, med att hacka halm. Ringens exakta irrfärd under de 47 år som gått är svårt att spekulera i.

För 10 år sedan

Havsbadets restaurangchef Krister Högback och vaktmästare Roger Sandberg konstaterar att de positiva effekterna från vårens realityserie ”Svenska rivieran” inte låtit vänta på sig. Uppmärksamheten från TV3-serien har resulterat i rejält fler bokningar och ett större intresse för att jobba vid anläggningarna.

Sveriges myggor håller på att kartläggas. I Rosvik står Anna Tanskanens gasoldrivna myggfångare redo för att bidra till forskningsprojektet. Syftet är att artbestämma myggen och att använda informationen vid övervakning och riskbedömning. Det är Statens veterinärmedicinska anstalt som står för insamlingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!