Ur vårt arkiv

Familj2022-02-15 03:30

För 100 år sedan

Domkapitlet i Luleå hemställer hos k. m:t om godkännande av viss plats å kronopark i kyrkans närhet för komministerbostad i Långträsk. En del av området är avsatt som plats till uppförande av kyrkstugor för de mera långväga kyrkobesökandes räkning. Hela området omfattar 4,75 har.

Hemmansägare August Johansson i Småträsk, Älvsbyn, familj har mer än någon annan varit hemsökt av döden. Under kort tid ha icke mindre än 8 av Johanssons barn avlidit å grund av lungsot. I fjol avled Johanssons äldsta son Helian i en ålder av 30 år och nu den 23 januari avled Johanssons enda kvarlevande son Leo i en ålder av endast 26 år. Den i så unga år bortryckte mannen var gift för ett år tillbaka och sörjes närmast av maka och en liten späd son, föräldrar, tvenne systrar samt en stor släkt och vänkrets. För den av sjukdom och dödsfall så svårt hemsökta familjen kan sorgen lättare tänkas än beskrivas.

För 75 år sedan

Hemmansägaren Arvid Öberg i Bertnäs fick häromdagen se en hjort i närheten av Bertnäs kvarn. Hr Öberg var på väg till en nyodling på västra sidan av landsvägen vid Bertnäs kvarn, då han på cirka 30 meters avstånd fick syn på en hjort, som stod och betade vid höladan. Hr Öberg stannade hästen och hjorten upphörde då att beta och tittade en stund på de ankommande. Då hr Öbergs hund, som kom ett stycke efter, fick se hjorten och satt iväg efter den blev de fart på det vackra djuret som med några väldiga skutt försvann in i skogen.

För 50 år sedan

Den socialdemokratiska partigruppen i Piteå landsförsamlings kyrkofullmäktige anser att det tillvägagångssätt som komminister Olof Göranzon, Långträsk och kyrkoadjunkt Sverker Stenberg, Älvsbyn, tillämpat att efter anbefalld pålysning av kollekt i Långträsk kyrka, till Svenska kyrkans centralråd vid två tillfällen samt till Katarinastiftelsen vid ett tillfälle i samband med högmässogudstjänsterna ge församlingsborna andra möjligheter, varit ägnat att splittra församlingen. Med anledning av detta anmäldes prästerna till domkapitlet av gruppen. Domkapitlet har låtit det hela bero vid ett påpekande i saken.

För 25 år sedan

Expert ger högt betyg åt Piteås kvinnoklinik. Landets lägsta barnadödlighet imponerar. ”Men läkarbemanningen i minsta laget”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!