Ur vårt arkiv

Familj2022-02-12 03:30

För 100 år sedan

Kungl., byggnadsstyrelsen har gillat anordningen av elektrisk värmeledning i stadens kyrka. Byggnadsstyrelsen anser anordningen vara synnerligen tillfredsställande.

För 75 år sedan

Den stränga kylan fortsätter. I Fjällbonäs, Arvidsjaur, uppmättes sålunda 44 minusgrader, i Avaviken 43, i Arvidsjaur 38 och i Arjeplog 37. Rosvik hade 42 grader kallt men Älvsbyn hade 39 och Piteå 37. Vid Grans lantmannaskola i Öjebyn visade termometer 39, 5 minusgrader.

Mästarbrev har av Sveriges hantverks- och småindustriorganisation tilldelats O.K. Nilsson, Älvsbyn inom bagaryrket.

För 50 år sedan

Apoteksbolagets styrelse har till apotekschefer vid apoteket i Lindesberg utsett apotekare Gunnar Malmgren, Arvidsjaur och vid apoteket i Älvsbyn receptarie Birgit Blombäck, Boden.

– Lokaliseringen av ett militärt fredsförband till Arvidsjaur skulle vara synnerligen värdefullt även för Arjeplogs kommun. Även om vi inte anmodats fungera som remissorgan i den här frågan har vi uttalat oss för förbandets placering i grannkommunen. Det säger kommunstyrelseordförande i Arjeplog, Sigvard Sundström, med anledning av den beska kritikkommunalrådet Sten Laestadius i Arvidsjaur framfört, sedan det blev bekant att Arjeplogs kommun uppvaktat på centralt håll i Stockholm om förläggande av ett planerat flygfält på Slagnäsområdet. Enligt hr Laestadius är grannkommunens agerande närmast att betrakta som en dolkstöt i ryggen. Hr Sundström erinrar om att Arjeplogs kommun redan den 29 april förra året, i ett yttrande till länsstyrelsen, förde flugfältsfrågan på tal.

För 25 år sedan

I somras valdes Aung San Suu Kyi till årets Pitebo av Piteå-Tidningens läsare. Med fredliga medel kämpar hon för att störta militärdiktaturen och återupprätta Burma. Nu har hennes rörande tackbrev, som smugglats ut ur landet, nått Sverige och Piteå. Och det går inte att ta miste på den glädje hon känner över att folk i en liten stad långt, långt borta har engagerat sig i hennes och Burmans öde. -Jag är övertygad om att jag någon gång skal besöka Piteå.

Från 2 till 25 miljoner på barr ett år. Tala om omsättningsökning för Direktonik – Arjepolgsföretaget som startade vid köksbordet. I dag sysselsätts 14 personer och innan årets slut ska ytterligare 2–3 personer anställas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!