Ulrika går på svampjakt
Stövlar, korg och kniv finns alltid med i bilen under sensommaren och hösten. För säkerhets skull.- Delikatesser kan dyka upp där man minst anar det, säger svamp- fanatikern Ulrika Johansson-Westerlund.
Efter plockning kommer rensning och tillvaratagandet. Ulrika Johansson Westerlund gillar att experimentera, och siktar nu på att försöka sylta taggsvamp.
Foto:
- Jag var inte alls inställd på att hitta svamp, men plötsligt stod den bara där framför mig, en stor och fin Karl Johansvamp. Så jag skyndade mig hem, lämnade hunden och tog med mig korgen istället, berättar Ulrika.
God stuvning
Den dagen blev det inga fler fynd. Men å andra sidan räckte den ensamma Karl Johansvampen till en god stuvning.
Sedan dess har Ulrika tillbringat åtskilliga timmar med att plocka, rensa, förvälla, torka och mala svamp. Om hon hinner ska hon försöka sylta svamp också. Att experimentera är en del av tjusningen.
- Det går fortast att förvälla och frysa in svampen, men till exempel sandsopp vinner i smak på att torkas. Och med en burk torkad svamp i stugan eller jaktkojan så har du alla möjligheter att laga en god sås till kött eller pasta, tipsar hon.
I år har det blivit mycket taggsvamp i Ulrikas svampkorg. En sort som inte lämpar sig för torkning. Däremot är det en svampsort som hon rekommenderar till nybörjarplockaren.
- Den är lätt att känna igen, blir sällan angripen av larver eller insekter, och den är god att steka och använda i sås eller stuvning. Man hittar den oftast i "granmosseskog", och hittar man en så finns det flera.
Svampkonsulent
Under årens lopp har Ulrikas intresse och kunskaper om svamp utvecklats. Hon har utbildat sig till svampkonsulent och hon har inspirerat andra att börja plocka svamp.
Ulrika berättar om väninnan som gick ut för att jaga fågel, men kom hem med en massa svamp istället.
- Hon hittade ett ställe med massor av taggsvamp. Först plockade hon mössan full. Sen hittade hon ännu mer, så då tog hon av sig jackan och gjorde ett knyte av den. När det knytet också var fullt med svamp, gick hon hem.
På frågan om vilken svamp som är den absoluta favoriten svarar hon efter en stunds fundering:
- Jag skulle tro att det är taggsvampen. Visserligen blir jag gladare när jag hittar Karl Johansvamp, men det är nog mest för att det inte händer lika ofta.
Ny svampbok
En annan svamp som Ulrika tipsar om är Peppar-riskan. Också den vanligt förekommande, och relativt lätt att känna igen.
- Men den ska förvällas ordentligt innan man äter den, påpekar hon.
Ulrika poängterar också att man inte ska plocka och äta okända svampar.
- Den viktigaste utrustningen för en svampplockare är en ny svampbok. Alla känner igen en flugsvamp och vet att den är giftig, ändå är den långt ifrån den farligaste av våra svampar. Men det är inte alla som vet att små oansenliga skivlingar kan vara väldigt giftiga ...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!