Stolta hemvändare
Arjeplogare från hela landet träffades i helgen i samband med kommunens hemvändardagar och i Silvermuseets aula stod kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson och hälsade alla välkommen hem. "Ni är viktiga ambassadörer för Arjeplog, som är en helt fantastisk plats att bo och leva i. Här finns allt. Bra skola, bra omsorg och bra vård".
Hemvändarna hade mycket att prata om. Här är det kaffe och smörgås vid Slagnäs Hembygdsgård.
Foto: Kenneth Strömberg
- Många äldre har nästan skämts över att vara från Arjeplog och Norrbotten. Medan den unga generationen är oerhört stolt över att vara från Arjeplog.
Trots att Arjeplog anses vara en av länets mest företagsvänliga kommuner har tillväxten inte varit den man önskar - om man ser till befolkningsutvecklingen. År 1965 hade kommunen 5 700 invånare. Nu har man 3 100. Samma siffror som man hade 1928.
- Jag har fyra barn och har gjort mitt för befolkningsutvecklingen. Men vi behöver bli fler i Arjeplog. Vi behöver bli fler invånare och framför allt fler företag till kommunen, sade kommunalrådet och blickade ut över församlingen med hemvändare.
Karin Dahlén presenterade sommarutställningen "Arjeplog fordomtida - en utställning om Arjeplogs samhälles framväxt" i Silvermuseet, som utförligt beskriver Arjeplogs samhälles etablering och tillväxt från 1640 fram till 1930-talet.
- För att locka folk till kommunen lockade man med 30 års skattefrihet, berättade hon.
Prinsen ambassadör
Den svartvita filmen "Prins Vilhelm talar om Lappmark" från 1936 visades, med prinsen som berättande speaker som gav turistiska skildringar från bland annat Arjeplog, där bland andra lappmarksdoktorn Einar Wallquist hyllades och medverkade. Lördagens program avslutades med en utsökt buffé i Kraja värdshus vackert beläget vid Hornavans strand.
På söndagens program stod en bussresa till Slagnäs och besök på Tjintokk, Sveriges näst lönsammaste hotell som egentligen inte är ett hotell, utan en imponerande testanläggning med 185 rum för biltestare under framför allt perioden 1 november till den 31 mars. Den omsätter någonstans mellan 150 och 200 miljoner kronor per år.
Syndens näste
Hemvändarna guidades i Slagnäs av Erik Forsén, som berättade om tillkomsten av Folkets hus i Slagnäs, som byggdes i privat regi 1945 och på den tiden kallades för "syndens näste" och sköttes av en person som hette Lindkvist som även var skräddare och frisör samtidigt som han även skötte om både kraftverk och biografmaskin. Det blev även ett besök till strutsfarmen i Slagnäs där entreprenören Annicka Stenmark berättade om sin något annorlunda verksamhet. Besöket avslutades med en utsökt lunch, naturligtvis med strutskött på menyn.
På bussresan från Slagnäs till Arjeplog fick hemvändarna lyssna på lokalt producerad musik, som "Midnattssol över Arjeplog" och "Vår i Sildutdalen" med Ralf Karlsson samt "När krokusen blommar i Arjeplog" från 1960-talet. Det bjöds även på sång av Ulla Lindström från Mellanström som sjöng "Arjeplogsminnen" och "Skymning över Nasafjäll" skriven av nöjesprofilen Hilding Andersson i Tjärnberg.
Mediaprofil blev kvar
Moderator för hemvändardagarna var i vanlig ordning mediaprofilen Bosse Johansson, som varvade intressant information om nutid och det som varit med roliga historier och annat smått och gott.
Han berättade mellan programpunkterna om den folkhumor som finns väl utvecklad i Arjeplog. När Albert Lestander blev kommunalråd kallades kommunhuset för Albert Hall och nu med Britta Flinkfeldt Jansson som politisk ledare kallas det för Brittas Borg.
När Bosse Johansson kom till Arjeplog var det meningen att det skulle bli på ett uppdrag på sex månader.
- Jag är fortfarande kvar. Det är nu 24 år sedan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!