Ingrid var kaxig - och slog rekordet

Förra sommaren var det publikrekord i Sundnäs under Psalmtoppen. I år heter evenemanget "Minns du sången?" och på onsdagen var det dags att slå nytt rekord.

Gerd Fjellström och Lotten Mörtell har känt varandra sedan skoltiden. För dem har det blivit en ny tradition att åka till Sundnäs.

Gerd Fjellström och Lotten Mörtell har känt varandra sedan skoltiden. För dem har det blivit en ny tradition att åka till Sundnäs.

Foto: JENNY KARLSÉN

ARJEPLOG2008-07-18 06:00
I en rad byar i Arjeplogs kommun anordnas under sommaren "Minns du sången?". Varje gång sjungs ett antal psalmer och andra andliga sånger. Publiken röstar sedan på sin favorit och en vinnare koras. På onsdagen samlades publiken i Sundnäs, som ligger drygt tre och en halv mil nordväst om Arjeplog.
- Det är premiär för mig här. Jag vann diskussionen när vi skulle bestämma vem som skulle få åka vart. Dessutom var jag kaxig och sade att jag skulle slå rekordet från förra året, säger prästen Ingrid Holmström Pavval.
Publikrekord
Och slog rekordet gjorde hon. 107 personer besökte Psalmtoppen i Sundnäs förra året, mot onsdagens 126 personer.
Bland sångerna som sjöngs den här gången fanns "Han är min sång och min glädje", som dessutom tog hem segern för dagen. Det innebär att den är med i finalen av "Minns du sången?", som går av stapeln i Arjeplogs kyrka den 23 augusti.
- Då återkommer musikerna från Skellefteå, som var med och spelade under finalen förra året, avslöjar Ingrid Holmström Pavval.
Traditionell fiskmåltid
Hon berättar också att de stora drivmotorerna i evenemanget i Sundnäs är Kerstin och Doris Flinkfeldt. Förutom sång, bjöds det på en rad aktiviteter för stora och små. Fiskdamm, lassokastning samt den traditionella fiskmåltiden var några av punkterna på programmet.
- Vi drog not igår, så vi är nästan ofärdiga, säger Kerstin Flinkfeldt, som tyckte att det var viktigt att det fanns något för alla åldrar på schemat.
Tältutställning
Inga-Britt Davidsson-Karlberg berättade om sin mamma Tekla Davidsson, som var verksam som barnmorska i byarna runt omkring, från 1918 fram till början av 1950-talet.
Till hennes ära hade Inga-Britt ordnat en utställning i ett tält på gården. Där kunde besökarna titta på foton, anteckningar och på utrustning som användes vid förlossningar på den tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om