Historisk vandring bland kyrkor och torg

I år är det 375 år sedan Arjeplogs socken bildades. Det är 50 år sedan Silvermuseet invigdes och jubileerna uppmärksammas på olika sätt, som det på fredagen när antikvarie Lars Liedgren tog 40-talet unga och gamla på en historisk vandring.

Lars Liedgren visade skisser och gamla foton över Arjeplog. Fotot som Ami Stenlund håller upp är taget över Arjeplog cirka 1890.

Lars Liedgren visade skisser och gamla foton över Arjeplog. Fotot som Ami Stenlund håller upp är taget över Arjeplog cirka 1890.

Foto: BERTIL SUNDKVIST

ARJEPLOG2015-05-29 16:56

Promenaden gick över torget och Lars Liedgren poängterade att det funnits två andra torg tidigare, det ena där Nina boutique håller till och det andra där Sparbanken huserar.

– Det här torget som vi ju står på är utfyllt i omgångar, den gamla marken ligger tre meter under, förklarade Liedgren.

Nästa anhalt var kyrktrappan. Här visade Lars Liedgren gamla skisser över hur det riktigt gamla Arjeplog såg ut 1640.

– Det fanns egentligen bara en hållkåta och några bodar här före det. Arjeplog kom till tack vare Nasa silvergruva. I Arjeplog uppfördes en hållkåta och några bodar. Sedan byggdes en kyrka.

Kyrkplats

I och med det blev Arjeplog kyrkplats.

Vandringen fortsatte runt kyrkbacken. Lars Liedgren visade var byggnader stått. Han pekade på rektangulär husgrund.

– Vid utgrävningar fann vi 40 mynt i silver och koppar från 1692 till i början av 1800-talet, ett 50-tal kritpipor, eldstål, brynen och massor av ben.

Området användes vid kyrkhelger då handelsmän från kusten ofta fanns på plats. Då var Arjeplog fortfarande bara en kyrkplats utan åretruntboende.

Etablering av handlare

Kring 1860 släpper staten stadsborgares ensamrätt att bedriva handel blir det möjligt för handlare att etablera sig i Arjeplog. Och runt år 1900 görs en ny stadsplan för Arjeplog. Alla bodar rivs eller flyttas och en gata, Storgatan, anläggs. Den tredje omvandlingen av Arjeplog är ett faktum och handeln och skogsbolagen är de första att börja bygga.

Arjeplog får ett uppsving och antalet invånare i såväl samhället som kommunen ökar oavbrutet till 1960-talet.

Under vandringen berättas anekdoter och sanningsskildringar vad som hänt runt kyrkbacken under årens lopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om