Frågor på hög för anhöriga
Sjukdomar bestämmer över tillvaron för så många. Sjukdomar kan bestämma över om man kan bo hemma eller inte. Sjukdomar kan innebära påtvingad övergivenhet för den anhörige. Skuldkänslor är vanliga följdverkningar. Och frågorna är många.
Före detta mentalskötaren Tommy Jonsson från Sundsvall föreläste i Arjeplog under veckan för såväl anhöriga som personal inom sjuk- och åldringsvården. Han har skrivit utbildningsmaterial där fokus sätts på sjukdomar med demenssymptom.
Utbildningsmaterialet är byggt på de 34 vanligaste frågorna som anhöriga ställer.
De vanligaste anhörigkänslorna är oro (80 procent), förtvivlan (79), sorg (77), trötthet (75), ensamhet (62), ångest (58) och sömnproblem (56 procent).
Tommy Jonsson menar att vården måste vara aktiv i att erbjuda kontakter med anhöriga. För det är inte bara den sjuke som det krisar för.
- Den anhörige oroar sig för hur det ska bli för den sjuke och för sig själv. Det uppstår motstridiga känslor och skuldkänslor.
- Den anhörige frågar sig själv; Har vi gjort fel? Kunde vi ställa upp mer?
Gun Hedman som leder anhörigprojektet menar att det kan vara svårt att nå ut till alla anhöriga. Det är först när någon bor i ett särskilt boende som det blir lätt att nå anhöriga.
Hon hoppas också att fler föreningar ska engagera sig i frågan i samma utsträckning som Röda Korset gjort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!